НОВИНИ

Етичната комисия на ВСС изслуша Бойко Атанасов за "шпицкомандите"

Комисията по етика къв ВСС отложи решението по казуса "Атанасов" за твърденията му, че съществува "шпицкоманда" за специални дела. По време на днешното изслушване Бойко Атанасов заяви, че разследванията срещу Цветан Цветанов са започнали веднага след като Делян Пеевски го заплаши от парламентарната трибуна. Пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че държавното обвинение си върши работата, независимо че това не се вписва в определени политически сметки.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:16, 07.03.2016
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Заседанието във ВСС продължи близо шест часа и по изключение беше открито. Атанасов разви тезите си за натиск и лоши практики в столичното следствие. Той за пореден път поиска да бъде проверен главния прокурор, защото по думите му - системно не изпълнява задълженията си, като не осигурява възможност следователите и прокурорите да работят законосъобразно. Атанасов разказа за оперативки, на които се давали указания как да се работи и че разследвания започвали под натиск отвън.

Бойко Атанасов - следовател: Делян Пеевски се появяваше по телевизията, тогава беше ту шеф на ДАНС, ту не беше... Ту беше следовател - ту не беше. Той заявяваше тогава - г-н Цветанов, вас прокуратурата ще ви разследва. И в момента, в който това се казваше, идваше дело срещу него.
Сотир Цацаров - главен прокурор: Кой ден да дойде делото - на по-следващия, на по-третия ден. Тоест отново разиграваме схемата Пеевски - Цветанов и какво ли не още.

Цацаров допълни, че днес е поискан имунитет на депутат точно от ДПС. Според него за провала на знаковите дела отговорността не е само на прокуратурата, защото преди нея - били разследващите органи, а след нея е съдът.

Сотир Цацаров: Прокуратурата се опитва и мисля, че до не малка степен успява да си върши работата, независимо, че на някой това не им харесва, независимо, че не се вписва в определени политически сметки. Що се отнася до колегата Атанасов - неговата теза - от кого, как и защо е внушена на мен ми е съвсем ясна, интересите които обслужва и те са ми ясни.

Пред ВСС Атанасов обясни още, че не се спазва случайното разпределение и че обособяването на сектори, което според него е незаконно - цели малка група, зависими магистрати, да разследват хора от властта. Той самият бил изнудван с дело за данъчни престъпления, което се води срещу неизвестен извършител.

Бойко Атанасов: Това е масова практика - срещу министри, депутати, но и магистрати, за може те да са удобни контролируеми, в един момент биват насочвани, след това биват притъпявани.

Никой от колегите на Атанасов не подкрепи тезите му. Заявиха, че работят по съвест и се чувстват обидени от определението шпицкоманда. Те призоваха ВСС за обективна проверка.

Бойко Атанасов: Имам ли ножове по гърба, разбрах, че в мое отсъствие са ме направили като таралеж. Което е нормално, все пак те под строй дойдоха тука.
Иван Гешев - прокурор в СГП: Аз съм магистрат, който не е осъждан и не е регистриран, Атанасов трябва да покаже кой от нас е човек със садистични наклонности - аз или някой друг - той каза, че страдате от стокхолмски синдром - психиатрични диагнози не мога да поставям - не съм специалист в тази насока.

В залата шефът на следствения отдел Иван Иванов на практика потвърди повечето от фактите, казани от Атанасов, но им даде противоположна интерпретация. Стана ясно, че той разпределя делата по сектори и че софтуеъра за случаен подбор на следователи има опция "определен избор", с която се посочва конкретно име. На оперативките пък не се давали указания, а се обсъждало колегиално и се обменял опит. Следващата седмица съдебните кадровици ще решат как да продължи проверката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират натоварен пътен участък
Ремонтират натоварен пътен участък
Омбудсманът Мая Манолова представя годишен доклад от проверките в местата за лишаване от свобода
Омбудсманът Мая Манолова представя годишен доклад от проверките в местата за лишаване от свобода