НОВИНИ

Етичната комисия на ВСС изслушва столичния следовател Бойко Атанасов

Етичната комисия на ВСС изслушва столичния следовател Бойко Атанасов във връзка с твърденията му за шпицкоманда в прокуратурата и поръчкови дела срещу политици и бизнесмени. Съдебните кадровици решиха заседанието да бъде публично.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
13:04, 07.03.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
етичната комисия всс изслушва столичния следовател бойко атанасов

Атанасов заяви пред ВСС, че многократно е сигнализирал за това, че незаконно, според него, следствието е разделено на сектори.

Това нарушава принципа на случайно разпределение на делата. По думите му - без това да е разписано в закона, са им назначени и ръководители. Следователят настоя да се изслушат всички негови колеги, които са минали през 1-ви сектор за последните 3 години.

Този сектор работи по дела срещу хора от високите етажи на властта. Атанасов поиска те да бъдат питани дали са притискани по дела, дали случаи са им изземани и дали им е указвано как да работят по тях.

А също да се изиска информация от ГДБОП и ДАНС дали срещу тези следователи има преписки. Магистратът предложи ВСС да изиска информация колко дела в този сектор са срещу неизвестен извършител.

Те според него преобладават, а всъщност са свързани с депутати, министри и висши чиновници. За заседанието дойдоха и над 20 столични прокурори и следователи, които в писмо изразиха несъгласие с тезите на Атанасов и поискаха да присъстват.

Те бяха помолени само да слушат и да не репликират. След това един представител ще има възможност да обобщи тяхната позиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Франция отвори врати нов голям център за мигранти
Във Франция отвори врати нов голям център за мигранти
Община Пловдив проверява защо се разрушава ценна сграда
Община Пловдив проверява защо се разрушава ценна сграда