Етнически българин е сред арестуваните от Русия 24-ма украински моряци. Това е Владимир Варимез от село Бановка в района на Болград, Одеска област. Селото му е основано от българи в началото на 19 век. Това разказа пред БНТ кмета на селото Виктор Генчев.

Варимез е на 26 години, постъпил е в армията преди 7 години. Той е задържан след сблъсъка между руски и украински военни кораби и оставен заедно с другите моряци за два месеца в ареста в Крим, докато тече делото.

Моряците са разследвани за пресичане незаконно на руската граница и са заплашени от 6 години затвор. Украйна настоява за незабавното им освобождаване, но Русия настоява, че съдът трябва да определи по-нататъшната им съдба.


От българското Министерство на външните работи изпратиха писмо до медиите, с което информират, че още вчера са били уведомени, че украински гражданин от български произход на служба в украинската армия е сред задържаните войници на борда един от трите кораба, опитали се да преминат Керченския пролив. По информация на кмета на родното му село той няма българско гражданство. Данни, че въпросният човек е български гражданин, няма и в информационните масиви в България.

Ако при допълнителни проверки се установи, че задържаният е и български гражданин, ще му бъде осигурена консулска защита.

© БТА