27 юли е празничен и за всички, свързани с Етнографския музей в града. Днес те празнуват 45-годишнината на музея, а изборът им за празничната експозиция е „Дарители и дарения". Изложбата представя нови експонати и първото дарение в историята на музея - на Добруджанската организация от 1924 г.

Етнографският музей във Варна е задължителна спирка за туристите, защото им позволява да надникнат в домовете на обикновени хора от XIX и началото на XX век.

Диана Тодорова, уредник на Етнографски музей - Варна: Етнографският музей се е превърнал в една от културните емблеми на град Варна, един от посещаваните музеи в града, защото хората се интересуват от традициите, от бита на населението, не само от варненския регион на България.

Французите, например, търсят вещи, свързани с лозарството, руснаци, чехи и поляци сравняват изработката на бижутата, а пред носиите всички спират за дълго, казва още Диана Тодорова. Затова за рождения си ден музеят направи подарък на посетителите - ревю на традиционни носии, собственост на частни колекционери.

А изложбата „Дарители и дарения" остава отворена до декември.