НОВИНИ

ЕЦБ назначи администратори за изпадналата в колапс италианска банка "Каридже"

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че е назначила трима временни администратори на изпадналата в затруднение италианска банка Каридже. Това е опит да се спаси борещата се за оцеляване кредитна институция, която не успя да увеличи капитала си.

bnt avatar logo
от БТА
14:36, 02.01.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
ецб назначи администратори изпадналата колапс италианска банка каридже

Банка "Каридже" с централа в Генуа не успя миналия месец да си спечели подкрепата на акционерите за емисия облигации от 400 милиона евро като част от спасителния план, финансиран от италианските кредитни институции, за да се предпази сектора от риска от още един банков колапс.

"ЕЦБ назначи Фабио Иноченци, Пиетро Модиано и Рафаеле Ленер като временни управители (...) , които ще имат задачата да гарантират стабилността на Каридже", се посочва в комюнике на ЕЦБ.

Решението идва, след като по-голяма част от членовете на управителния съвет, включително председателят Модиано и главният изпълнителен директор Иноченци подадоха оставка след неуспеха на увеличението на капитала.

Регулаторният орган на италианския пазар спря търговията с акции на "Каридже" за един ден днес по молба на банката. Акциите на другите италиански банки се понижиха при новината, като италианският банков индекс спадна с 2,2%.

ЕЦБ, която наблюдава пряко десетте най-големи банки в Италия, нареди на "Каридже" да завърши плана си за увеличение на капитала си и да потърси сливане с по-силен партньор.

Най-големият инвеститор в банката е италианското семейство Малакалца. То държи 27,6% от "Каридже", след като е инвестирало над 400 милиона евро за акции, които струват 20 милиона евро при сегашните цени на пазара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захари Бахаров - гост в първото издание на Извън играта за 2019 година
Захари Бахаров - гост в първото издание на "Извън играта" за 2019 година
Тайван отхвърли призива на Китай  за обединение
Тайван отхвърли призива на Китай за обединение