НОВИНИ

ЕЦБ заплаши Словения със съд след полицейските обиски

Европейската централна банка (ЕЦБ) заплаши да даде Словения на съд, след като полицията иззе документи от централната банка на страната - необичаен конфликт между властите и една от най-уважаваните институции в еврозоната.

ЕЦБ заплаши Словения със съд след полицейските обиски
bnt avatar logo
от БНТ
10:59, 07.07.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Президентът на ЕЦБ Марио Драги изрази съжаление за конфискацията, която по думите му нарушава правните привилегии и имунитети в ЕЦБ, и призова председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да се намеси.

Вчера словенската полиция претърси търговски помещения на четири места в Любляна, включително централната банка, събирайки доказателства по предварително разследване във връзка с предполагаеми нередности при банковата реформа през 2013 година.

"Иззетото оборудване съдържа информация на ЕЦБ и такава информация е защитена от пряко приложимото първично право на ЕС", посочва Драги в писмо до държавния прокурор на Словения. "ЕЦБ също така ще проучи възможността за подходящи съдебни мерки според словенското законодателство", допълва президентът на ЕЦБ.

Полицията е иззела информация от компютъра на управителя на словенската централна банка Бощян Язбец, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ, както и от компютрите на бивш заместник-управител и на част от персонала.

Словенската полиция уточни, че разследването е свързано с оценка на една от банките, спасени от държавата през 2013 година, според която банката е могла да се освободи от задълженията си към притежателите на подчинени облигации и подчинен дълг (с второстепенен приоритет) на стойност 257 милиона евро.

През 2013 година предишното правителство трябваше да налее над 3 милиарда евро в местните банки, за да ги предпази от крах под натиска на огромно количество лоши заеми. Така страната се размина на косъм от международен спасителен заем, припомня агенцията.

Като част от преструктурирането в банковия сектор подчинени дългови книжа за около 600 милиона евро бяха заличени в пет банки.
През 2014 година по този повод Словенската асоциация на малките акционери заведе няколко дела срещу централната банка и търговски банки. Случаите още не са приключили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приходите на Ислямска държава от петрол спаднаха до 15 млн долара месечно
Приходите на "Ислямска държава" от петрол спаднаха до 15 млн долара месечно
Съдът не даде ход на делото за рухналата сграда на Алабин
Съдът не даде ход на делото за рухналата сграда на "Алабин"