НОВИНИ

Ева Майдел: Приехме мерки за борбата с терористичното съдържание онлайн ​

„Над 1200 пропагандни материала са били публикувани всеки месец от Ислямска държава, което е накарало над 50 хиляди души, сред които и 5 хиляди европейци да напуснат дома си и да се присъединят към терора. В Комисията по вътрешен пазар приехме становище, с което правим така че терористичното съдържание онлайн да става все по-трудно достъпно до пълното му изчезване.“, коментира българският евродепутат Ева Майдел.

ева майдел приехме мерки борбата терористичното съдържание онлайн
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 05.03.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

В становището си Работната комисия по вътрешен пазар и защита на потребителите, на която Ева Майдел е член и докладчик по досието за групата на ЕНП, посочва важността на трансграничното сътрудничество.

„Уебсайтовете в повечето случаи са достъпни от всяка точка на ЕС. Независимо дали сте в България, Испания или в Холандия - можете да влезете в почти всеки уебсайт. Следователно е много лесно съдържание на испански например, в което се обяснява организацията на терористичен акт, да бъде в холандски сайт, където шансовете да бъде открито от органите на реда да са по-малки поради езиковата бариера.

В Комисията по вътрешен пазар подсилихме възможността, която и да е страна членка, в случая Испания, директно да се свърже с уебсайта и да поиска премахване на съдържанието, като едновременно с това информира холандските органи на реда“, поясни българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

Становището на Комисията по вътрешен пазар ще послужи на Комисията по гражданските свободи като основа за допълнителни разисквания, след което ще бъде одобрена окончателната позиция на Европейския парламент.

„Според проучване на Евробарометър над 65% от хората смятат, че интернет не е безопасно пространство, а над 90% от анкетираните са на мнение, че премахването на нелегалното съдържание е важна задача. В Европарламента работим за оправдаването на тези очаквания на гражданите“, добави още Майдел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горски пожари бушуват в Испания
Горски пожари бушуват в Испания
Мъж от Бобошево се завърна в родния град, след 20 години в чужбина
Мъж от Бобошево се завърна в родния град, след 20 години в чужбина