НОВИНИ

Ева Майдел: За България е изключително важно да бъде част от еврозоната

Може би е време следващата ни национална цел да бъде точно приемането ни в еврозоната, както беше приемането ни в ЕС и НАТО. Това коментира в "Денят започва" евродепутатът Ева Майдел. Тя подчерта, че за България е изключително важно да бъде част от еврозоната.

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 26.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
Ева Майдел, евродепутат: Приемането ни в Еврозоната и по-скоро перспективите - първо приемането ни към т. нар. чакалня към еврозоната , биха дали изключително позитивни сигнали към нашите европейски, международни партньори, които искат да инвестират в България. Ако в момента те виждат при нас добра прогноза за развитие на икономическите ни индикатори, то евентуално приемане и приемане в чакалнята на еврозоната би увеличило тези нагласи, което би допринесло и за повдигане на жизнения стандарт на българина.

Майдел коментира и темата "Брекзит", както и последствията за бизнеса в Европа от него. Няма как напускането на една държава-членка от ЕС да няма отражение върху обществото като цяло, върху всеки един гражданин, но също така и върху бизнеса, обясни тя.

Ева Майдел, евродепутат: Очакванията към момента като изчисления са, че загубите за британския и за европейския бизнес общо ще бъдат около 58 милиарда паунда.

Британският бизнес зависи много повече от европейската икономика като част от БВП, коментира тя.

Ева Майдел, евродепутат: В момента 60% от целия бизнес, който се прави във Великобритания за износ е базиран на европейски споразумения с Европа и трети страни. В момента ЕС договаря и нови търговски взаимоотношения с трети страни и се очаква този процент, ако Великобритания беше решила да остане в ЕС, дори да нарасне до 85%.

В зависимост от това "какъв" Брекзит ще направят, може да се наложи да предоговарят по отделно тези търговски взаимоотношения, обясни Майдел. Искаме партньорски взаимоотношения с Великобритания след излизането ѝ от ЕС, подчерта тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 деца загинаха при катастрофа на влак с училищен автобус в Индия
13 деца загинаха при катастрофа на влак с училищен автобус в Индия
Жена безуспешно се опитва да узакони имота си заради техническа грешка
Жена безуспешно се опитва да узакони имота си заради техническа грешка