НОВИНИ

Ева Жечева преди срещата на високо равнище за правата на децата

Европа споделя важното място на правата на децата. От тази година ще бъде приета стратегията от София. Това заяви в студиото на "Още от деня" председателят на Държавна агенция за закрила на детето Ева Жечева преди предстоящата от 5 април в столицата конференция на високо ниво, посветена на правата на децата.

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 01.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

За форума в България ще пристигнат 3-ма представители на ООН, президентът на Малта, 15 министри на труда и социалната политика от европейски държави. Конференцията е под патронажа на президента Плевнелиев, заяви Жечева. Събитието е част от проявите, свързани с българското председателство на Съвета на Европа.

Според Ева Жечева днес европейските институции работят в много добър синхрон в защита на детските права. Стратегията е документ, който дава много възможности на институциите да работят заедно и да бъдат поставени общочовешки ценности в центъра на вниманието.

;

Експертният диалог е на много високо ниво, 15 години има специално законодателство в областта за закрила на децата, подчерта Ева Жечева. Открои и днешната дискусия в Народното събрание, където е обсъдена визия за семейна политика.

Председателят на ДАЗД представи данни от анкета сред 10 000 деца между 14-18 г., 45% от тях знаят правата си, отправени са и конкретни препоръки към възрастните. Според децата има много стратегии, но има какво да се желае в практическата насоченост. Трябва да подкрепяме децата с увреждания и от уязвимите групи, призова Ева Жечева.

Над 108 000 обаждания са регистрирани през 2015 г. на горещия телефон на Агенцията за закрила на детето. Най-често става дума за физическо насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тестват електронната система в градския транспорт в Пловдив
Тестват електронната система в градския транспорт в Пловдив
Специално пред БНТ: Колинда Грабар-Китарович
Специално пред БНТ: Колинда Грабар-Китарович