НОВИНИ

Евакуация и блокирано движение в центъра на София заради 200-килограмова бомба

Блокирана е централна част на София от Орлов мост до улица "Оборище" заради 200-килограмов стар снаряд. Евакуирани са ученици и живеещите в района на улиците "Оборище", "Евлоги и Христо Георгиеви" и околните улици. Бомбата, която вероятно е от времето на Втората световна война, беше открита при изкопните дейности за метрото. Има ли опасност за хората в района и докога ще бъде спряно движението - вижте подробности в прякото включване на Йоана Миланова.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:06, 24.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

На мястото вече пристигнаха сапьори, които ще отнесат и обезвредят стария боеприпас.

Старши комисар Антон Златков, зам.-директор на СДВР: Ние винаги се готвим като за реална опасност, това, което се вижда е силно корозирал снаряд, но заряда най-вероятно е вътре, така че опасност, без да създаваме паника, ако не вземем всички мерки за сигурност, не бива да създадем ние тази опасност. Този снаряд е бил тук в продължение на десетилетия заровен. Сега там е имало изкопни работи, нямам идея доколко е преместен, има наливани основи. До момента всичко е наред, няма опасност или основание за паника, тъй като всичко е отцепено.

С цел превенция бяха евакуирани ученици от 129 Основно училище и 164 Испанска езикова гимназия, както и живеещите в района на улиците "Оборище". За гражданите общината е осигурила шатра, където да прекарат времето до обезвреждането на бомбата.

Асен Василев: Служители на полицията дойдоха в апартамента, обясниха причината и ни помолиха да напуснем. Ще се разходя някъде и ще изчакам. Длъжен съм да направя това, което са ми казали.

Заради опасната находка, движението през кръстовището на ул."Оборище" и бул."Евлоги и Христо Георгиеви" беше спряно, а маршрутът на линиите от градския транспорт временно променен. Малко след 19 ч движението на пътни превозни средства през кръстовището, както и движението на автобусите на градския транспорт по редовните маршрути, бяха възстановени.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Златна" Тайбе!
"Златна" Тайбе!
 Валери Симеонов се извини след Коалиционния съвет
Валери Симеонов се извини след Коалиционния съвет