НОВИНИ

Евакуация на летищен терминал в Будапеща заради пратка с изотоп

Терминал на летището в Будапеща бе затворен късно снощи за няколко часа заради прегряване на контейнер, съдържащ радиоактивен изотоп. След евакуация и обстойна проверка на пратката, опасно изтичане не е установено. Летището работи нормално.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:53, 16.08.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Терминал 2 Бе на летището в Будапеща остана затворен между 19.30 и 22.30 часа местно време заради пратка, пристигнала с полет на турските авиолинии от Истанбул. Засегнати са осем пристигащи и осем заминаващи полета. Районът около самолета, самият терминал и близките пътища бяха евакуирани, за да се улесни бързата проверка на специализираните служби.

Като предпазна мярка е било забавено и слизането на хората от пристигащи полети. Риск за здравето на пътниците и екипажа на борда на турския самолет, както и на хората на летището не е констатиран, уточниха унгарските власти. Според унгарската телеграфна агенция в загрелия контейнер е имало руски иридий, поръчан от унгарска фирма.

Компанията е специализирана в работа с радиоактивни изотопи за медицински цели, промишлеността и изследователска дейност. Според неин представител покачване на температурата е нормално явление при превоз на такива материали. Опасно замърсяване на летището не е констатирано и от снощи комплексът работи нормално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18-годишен шофьор помете трима младежи в центъра на Петрич
18-годишен шофьор помете трима младежи в центъра на Петрич
Анкара търси преки чужди инвестиции
Анкара търси преки чужди инвестиции