НОВИНИ

Евакуацията продължава: Блокирани туристи след земетресението в Индонезия

Продължава евакуацията на близо 700 туристи, блокирани от свлачища по склоновете на вулкана Ринджани на индонезийския остров Ломбок вследствие на земния трус от 6,4 по Рихтер в неделя. Броят на жертвите до момента е 16, ранените са 335, повечето при рухване на сгради. Бедствието засегна северната част на Ломбок, но е било усетено и на курортния остров Бали.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:41, 30.07.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Земетресението превърна в най-голямото изпитание слизането от вулкана Ринджани, висок 3 726 метра. Вече е разчистен основния път надолу, а хеликоптер доставя храна и вода на хората, които още са по склоновете. Вторичните трусове продължават, разрушени са стотици и мнозина страхуват от нови свлачища.

В момента на труса в планината е имало поне 820 туристи и катерачи, повечето чужденци. Най-много записали за изкачване на върха на 27-ми и 28 юли са тайландци - общо 337, следващите най-масови групи са Франция, Холандия и Испания. Обикновено изкачването до ръба на кратера и пътя обратно отнема два дни и две нощи.

Мухамад Насрум - оцелял турист от Малайзия: Когато земетресението започна моята приятелка, която загина, беше в кухнята и прибираше нещата си за връщане в Малайзия.

Оцелели туристи споделят, че първата им мисъл е била за начало на вулканично изригване. Други описват хора затрупани под паднали скали без възможност да помръднат. Земният трус е ударил в 6:47 часа сутринта на относително малка дълбочина от 7 километра, което подсилва ефекта.

Впоследствие в зоната на бедствието са регистрирани 280 вторични труса. Индонезия е в сеизмично активен район на планетата, известен като огнен пръстен в Тихия океан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Възход след падение
ДРУГИТЕ новини: Възход след падение
Водата в пловдивския фонтан потече в синьо като част от инициатива „Синьо сърце
Водата в пловдивския фонтан потече в синьо като част от инициатива „Синьо сърце"