НОВИНИ

Евакуираха 100 000 души в радиус от 10 км от вулкана Агунг

Хиляди хора остават блокирани на остров Бали заради изригването на вулкана Агунг. Властите наредиха международното летище да остане затворено за още 24 часа и самолети ще излетят най-рано утре. Близо 40 българи са се свързали с консулството ни в Джакарта, всички те са невредими. Докато чакат вулканичната пепел да се разсее, част от туристите се възползват от неочакваното удължаване на ваканцията им.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал БТА
16:51, 28.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Повече от 50 години на остров Бали не е имало вулканична активност. Последното изригване на вулкана Агунг е през 63-та. Тогава загиват 1100 души. В събота той отново се се активиза и започна да бълва пепел, а в последното денонощие и лава. Засега няма информация за нанесени щети. 100 хиляди души от най-застрашената зона в радиус от 10 км от вулкана са евакуирани.

Уаян Ланус, евакуиран: Цялата ми къща е покрита с пепел. Пода, стените, дори банановите дървета отвън. Пепел навсякъде!

И докато местните жители са настанени във временни убежища, на остров Бали останаха блокирани и хиляди туристи, след като международното летище затвори.

Себастиан Мейер, турист от Германия: Бяхме тук на ваканция, за първи път виждаме изригване на вулкан. Отмениха полета ни и сега чакаме да разберем какво ще се случи.

Част от хората са избрали да прекарат времето в очакване не на летището, а на плажа.

Никол Билингтън, турист от Австралия: Правим точно това, което се очаква по време на ваканция, почиваме си, пием и харчим пари.
Инге Вардоей, турист от Норвегия:Не знаем какво ще се случи. Ако отворят летището, ще опитаме да хванем първия полет към дома. Вече трябваше да сме се върнали на работа.

Около 40 български граждани са се свързали с консулството ни в Джакарта. Всички са получили съдействие да се приберат невередими. Местните хора също реагират спокойно на ситуацията.

Анна Грозданова, българка в Индонезия: Разговарях с хората, казаха,че се чувстват спокойни и нямат намерение да се евакуират. В чантата са ми през цялото време маската и очилата, така че при необходимост да мога да ги използвам. От септември месец хората, които живеят в планината са евакуирани и живеят в лагери, които са с доста мизерни условия. Това са снимки от различни лагери, ние в един ден посетихме три различни лагера, за да им занесем храна, вода, продукти от първа необходимост.

Според вулканолозите, Агунг може да остане активен още поне няколко седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джей-Зи с най-много номинации за наградите Грами
Джей-Зи с най-много номинации за наградите "Грами"
Велико Търново и Арбанаси са сред най-предпочитаните дестинации за 8 декември
Велико Търново и Арбанаси са сред най-предпочитаните дестинации за 8 декември