Хиляди хора остават блокирани на остров Бали заради изригването на вулкана Агунг. Властите наредиха международното летище да остане затворено за още 24 часа и самолети ще излетят най-рано утре. Близо 40 българи са се свързали с консулството ни в Джакарта, всички те са невредими. Докато чакат вулканичната пепел да се разсее, част от туристите се възползват от неочакваното удължаване на ваканцията им.

39 българи на Бали са потърсили кризисния щаб на МВнР в Индонезия

39 българи на Бали са потърсили кризисния щаб на МВнР в Индонезия

През изминалото денонощие още 29 български граждани, които са на почивка на остров Бали, са се свързали с кризисния щаб, сформиран в посолството на Ре...

© БТА

Повече от 50 години на остров Бали не е имало вулканична активност. Последното изригване на вулкана Агунг е през 63-та. Тогава загиват 1100 души. В събота той отново се се активиза и започна да бълва пепел, а в последното денонощие и лава. Засега няма информация за нанесени щети. 100 хиляди души от най-застрашената зона в радиус от 10 км от вулкана са евакуирани.

Уаян Ланус, евакуиран: Цялата ми къща е покрита с пепел. Пода, стените, дори банановите дървета отвън. Пепел навсякъде!

И докато местните жители са настанени във временни убежища, на остров Бали останаха блокирани и хиляди туристи, след като международното летище затвори.

Себастиан Мейер, турист от Германия: Бяхме тук на ваканция, за първи път виждаме изригване на вулкан. Отмениха полета ни и сега чакаме да разберем какво ще се случи.

Част от хората са избрали да прекарат времето в очакване не на летището, а на плажа.

Никол Билингтън, турист от Австралия: Правим точно това, което се очаква по време на ваканция, почиваме си, пием и харчим пари.
Инге Вардоей, турист от Норвегия:Не знаем какво ще се случи. Ако отворят летището, ще опитаме да хванем първия полет към дома. Вече трябваше да сме се върнали на работа.

Около 40 български граждани са се свързали с консулството ни в Джакарта. Всички са получили съдействие да се приберат невередими. Местните хора също реагират спокойно на ситуацията.

Анна Грозданова, българка в Индонезия: Разговарях с хората, казаха,че се чувстват спокойни и нямат намерение да се евакуират. В чантата са ми през цялото време маската и очилата, така че при необходимост да мога да ги използвам. От септември месец хората, които живеят в планината са евакуирани и живеят в лагери, които са с доста мизерни условия. Това са снимки от различни лагери, ние в един ден посетихме три различни лагера, за да им занесем храна, вода, продукти от първа необходимост.

Според вулканолозите, Агунг може да остане активен още поне няколко седмици.

© БТА
Международното летище на остров Бали остава затворено за още 24 часа

Международното летище на остров Бали остава затворено за още 24 часа

39 българи, които се намират на остров Бали, са се свързали с кризисния щаб, създаден от външното ни министерство. Всички те са добре и се намират на...