НОВИНИ

Евакуираха две села заради пожара в Кресненското дефиле

Пожарът е локализиран от две страни, заяви министър Радев. Две села са евакуирани заради пожара, който продължава да гори в Кресненското дефиле. Късно снощи огнената стихия се разрастна, а днес в гасенето ще се включат и два хеликоптера.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
07:27, 25.08.2017 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

На брифинг пред медии тази сутрин Валентин Радев заяви, че пожарът е локализиран от две страни, като се работи по това да не се разрасне.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Пожарът е локализиран от две страни, но продължаваме да се притесняваме. Това е Стара Кресна да не се разпространи пожара към парка Пирин. Имаме четири булдозера, единият хеликоптер вече работи. Главтният секретар ми предаде, че няма опасност за къщите.

Над 6000 декара широколистни, иглолистни гори и сухи треви са изгорели през последните 24 часа. Хората от селата Сенокос и Ощава са евакуирани. През нощта усилията на пожарникарите са били насочени към опазване на къщите в селата от огнената стихия. Осигурена е и полиция, която да пази имуществото. Днес хората ще може да се върнат по домовете си за кратко, за да нахранят животните си и да вземат вещи от първа необходимост.

Над 150 пожарникари са гасили огнената стихия снощи и не са позволили на огънят да се разрастне и да стигне къщите на хората. Хора от двете села Сенокос и Ощава бяха евакуирани. Някои не са искали да напуснат, но евакуацията е била задължителна.

Има полиция, която ще пази домовете и собствеността на хората, които по-късно днес ще бъдат допуснати да се върнат по домовете си, за да нахранят животните си. Това обяви още вчера вътрешният министър Радев. Нощта хората са прекарали при роднини и приятели в близките села, а други са били настанени в хотели в региона.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Аз съм доволен от това, което ми показаха сега на картата. Положението е овладяно, хората са преместени, което е важно за всички ни. Хората от селата Сенокос и Ощава са евакуирани. Всичко им е осигурено - храна и спане. Има и достатъчно полиция, която да пази къщите им.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският президент и съпругата му на посещение в България
Френският президент и съпругата му на посещение в България
Организаторът на атентата в Барселона проповядвал в джамия във Виена
Организаторът на атентата в Барселона проповядвал в джамия във Виена