Евакуираха подлеза на булевардите „България“ и „Иван Гешов“ заради авария при строежа на третия лъч на метрото в София. Строителен разтвор е проникнал на повърхността в подлеза и се е наложило района да бъде отцепен. Строителната смес не е опасна за здравето на хората.

София

Оказва се, че при поставянето на строителна смес под налягане за отводняване и сваляне на нивото на земния пласт в тунела, през който ще минава трасето на метрото, разтворът излиза на повърхността под формата на пяна в подлеза на булевард „България“ и булевард „Иван Гешов“. Подлезът вече е отворен за преминаване.

инж. Ангел Джоргов, зам. началник управление „Инвестиционна дейност“: При инжектиране на този разтвор отпред, самия разтвор си е намерил път към повърхността, по всяка вероятност тези шахти които са канализационни (посочва). По тръби стигнал до повърхността и една част от него, около кубик, кубик и половина се е разляла тук в подлеза."

При излизането си под налягане, разтворът е предизвикал 10 см. разместване на земния пласт.

Освен уплаха за преминаващите през подлеза, аварията е предизвикала повреда по витрината на компютърна зала. Щетите ще се отстранят до няколко дни, казаха от Столичния „Метрополитен“ за БНТ2.