НОВИНИ

Евакуирането на заплашения от вулкан остров във Вануату приключи

Евакуацията на над 11 000 души от остров в групата на Вануату заради заплаха от изригване на вулкан приключи в четвъртък, съобщиха местните власти. Цялото население на о. Амбае в северните части на тихоокеанския архипелаг трябваше да го напусне, след като вулкан Манаро Воуи започна да изхвърля камъни и пепел миналата седмица.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:44, 05.10.2017
Чете се за: 00:22 мин.
По света
евакуирането заплашения вулкан остров вануату приключи

Притеснявайки се от изригване властите мобилизираха цивилни кораби, които да преместят населението на някой от другите острови, като вече са установени най-малко 18 евакуационни центъра в училища, църкви и спортни площадки.

„Евакуацията на жителите на о. Амбае – приблизително 11 600 души, вече е завършена“, съобщи австралийският министър на външните работи Джули Бишъп.

Австралийски плавателен съд с експерти по реакция при извънредни ситуации и провизии пристигна по-рано днес във Вануату, присъединявайки се към два самолета „Херкулес“ – един от Австралия и един от Нова Зеландия. Франция също изпрати самолет с провизии от намиращата се в близост своя отвъдморска територия Нова Каледония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството за европредседателството набира доброволци
Министерството за европредседателството набира доброволци
Членовете на ДПС от Комисията по вероизповеданията подадоха оставки
Членовете на ДПС от Комисията по вероизповеданията подадоха оставки