(Последно обновяване - 3:40 ч., 8 Май, 2016 г.)

Хората от 15 къщи в Бързина и от други 15 къщи в Ботево са евакуирани, научи екип на „По света и у нас“.

Специалистите от Гражданска защита казват, че ситуацията не е критична и няма опасност за град Мизия.

Рогозен, Хайредин

Проливните дъждове във Врачанско предизвикаха отново кризисна ситуация с опасност от наводнение в град Мизия. На един от язовирите от каскадата от Враца към Мизия (язовира Рогозен) се е получила пробойна в преливника и изтича неконтролирано голямо количество вода.

Евакуирани са 15 къщи в съседното село Бързина и 15 къщи в село Ботево. В община Хайредин е обявено частично бедствено положение. Съвместни екипи на полицията и пожарната предупреждават хората от селата Бързина, Ботево, Липница, Крушовица,Войводово и Сараево.

Създадена е организация на място и техника на Гражданска защита запушва пробойната със скална маса научи екипът на „По света и у нас“ от кмета на община Хайредин Тодор Алексиев. В 3 часа през нощта кореспондентът на "По света и у нас" Илиана Минковска съобщи, че стотици тонове скална маса се изсипват в преливника, а с мощни помпи се изпомпва водата за да се намали налягането върху него. Това ще продължи до сутринта. По-рано вечерта заместник-областният управител на Враца Мирослав Комитски съобщи, че на язовира се монтират помпи, доставени от Гражданска защита, които да спомогнат за оттичане на водата, информира агенция Фокус.

Предприемат се превантивни действия за защита на хората по поречието на река Скът, съобщава пресцентърът на МВР. Съобщението, че язовир Рогозен прелива е постъпило в 18,30 часа в оперативния център на РДПБЗН-Враца. Незабавно са сформирани екипи за оглед. Те са установили, че водата е разрушила бетоновото покритие на преливника. Взети са действия съоръжението и язовирната стена да бъдат обезопасени. На място работи кризисен щаб.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е заминала за село Рогозен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, съобщават още от пресцентъра на МВР. По-късно през нощта, вече на място министър Бъчварова каза, че превантивните действия са правилни. Проблем е, че инертните материали се карат от далеч - от Монтанско, съобщи нашият кореспондент Илиана Минковска. Специалистите от Гражданска защита казват, че ситуацията не е критична и няма опасност за град Мизия, но този язовир има предписание от февруари месец за цялостно изпускане. То не е изпълнено от общината. Министър Бъчварова поиска от кмета утре яснота колко бързо може да се проектира авариен ремонт.