НОВИНИ

Няма опасност от нови взривове, според полицията

В село Хитрино в първите часове след инцидента пристигна премиерът Борисов. Той е на място и ръководи щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия. Подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник на ден за национален траур. Президентът Росен Плевнелиев следи ситуацията след експлозията и призова отговорните институции да вземат всички мерки за ограничаване на последиците от тежкото бедствие. Той отправи апел към гражданите да оказват съдействие и да изпълняват инструкциите на спасителните и медицинските екипи в района на катастрофата.

bnt avatar logo
от БНТ
17:58, 10.12.2016 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

В района на Хитрино тече опасната рискова операция на претоварване на горивото от цистерните за извеждане на горивото от населеното място. Това наложи разширяване на периметъра за сигурност в село Хитрино, предаде репортерът на "По света и у нас" Диана Тодорова.

Поради тази причина кризисният щаб заседава извън селото. Претоварването на горивото наложи и евакуация на селото. Беше създадена организация, така, че хората да напуснат своите домове.

По думите на премиера в оставка Бойко Борисов, който ръководи кризисния щаб, операцията по претоварване на горивото ще отнеме поне 48 часа.

Бойко Борисов, министър-председател в оставка: Вземаме мерки. Изтеглихме 9 цистерни от композицията. Другите са много рискови и искаме да няма хора, когато екипът влезе да работи. За мен е опасно и за това решаваме да рискуваме максимално малък брой хора. Ще изтеглим полицията и пожарната.

БНТ: Колко време ще продължи операцията, за да могат да се върнат хората в селото?

Бойко Борисов, министър-председател в оставка: 48 часа би било оптимистичен срок. Материалните неща ще ги оправим, просто не можем да върнем загиналите, ранените ги лекуват. Докарахме най-добрите експерти, за да имаме готовност при евентуална авария при процеса, за хората, които ще работят.
;

Към момента броят на жертвите е 7, има много хора в тежко състояние, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Тече много сложна операция по прехвърляне на пропилена от дерайлиралите цистерни в други цистерни, за да може да бъдат изведени изпразнените от населеното място. Тогава можем да кажем, че ще приключи риска за населеното място. Полицаите са изтеглени от селото , останаха само екипите на пожарна безопасност и защита на населението, които заедно със специалисти от Нефтохим ще прехвърлят пропилена. Надявам се до няколко часа да има резултати.

От взривната вълна над 20 сгради са пострадали. Пораженията са големи. Първоначално хората ще получат еднократна помощ за пострадали в размер на 325 лева. На заседанието на кризисния щаб премиерът в оставка и представители от други политически сили предложи и бе взето решение в началото на следващата седмица да бъде отпусната целева субсидия на община, каза още Ципов.

Първите спасителни екипи са пристигнали на мястото на инцидента в 6:03 часа, след като сигналът е подаден в 5:42, т.е. за около 20 минути от Шумен до Хитрино, уточни Красимир Ципов.

Местният жител Шерахеддин Ахмед обаче е категоричен, че екипите са пристигнали час и 20 минути след взрива.


Вижте още информация в прякото включване на Диана Тодорова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима от пострадалите в критично състояние са стабилизирани
Четирима от пострадалите в критично състояние са стабилизирани
Хитрино след взрива. Броят на жертвите расте
Хитрино след взрива. Броят на жертвите расте