НОВИНИ

Евакуират високи блокове в Лондон

Облицовката на 27 многоетажни жилищни сгради в 15 района в Англия НЕ отговаря на стандартите за пожарна безопасност. Това показва мащабна проверка на Острова, започнала след пожара в 24 етажната Гренфел Тауър, при който загинаха 79 души. Властите в лондонския район Камдън евакуираха 5 високи блока. Живущите реагираха на мярката със смесени чувства.

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 24.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Тази сутрин, след допълнителни провереки и огледи в Камдън, стана ясно, че жителите на един от 5 те блока могат да се върнат по домовете си. Живущите в останалите 4 обаче ще се наложи да почакат. Евакуацията на около 700 семейства започна снощи и продължи няколко часа.

Причината - редица нарушения на пожарната безопасност в сградата. Освен некачествената облицовка, специалистите обръщат внимание на изолацията на газовите тръби, които влизат в апартаментите и на специалните противопожарни врати. Въпреки бързата реакция на властите, десетки обитатели отказаха да напуснат домовете си.

Джорджиа Гулд, председател на градския съвет в Камдън: "Бях тук през цялата нощ, очевидно е, че хората са стресирани, ядосани, уплашени. Плакаха пред мен, крещяха ми, прегръщаха ме - емоциите са много и силни.... Продължавам да ги уверявам, че правим това, защото искаме да са в безопасност. "

Според мнозина реакцията на властите е пресилена и ненужна. Но данните показват друго - евакуираният блок е бил обновен между 2006 и 2009 година от фирмата обгрижвала Гренфел Тауър. Обитателите му са настанени в близки хотели, спортни и развлекателни центрове.

Роджър Еванс, живущ в един от евакуираните блокове: "Има объркване, отчаяние ... всички тези хора с малки деца и домашни любимци, които трябва да се изнесат. Казват, че ще са необходими от две до четири седмици за ремонтите, но кой знае колко ще продължи? "

Премиерът Тереза Мей каза, че се прави всичко възможно сградите да бъдат ремонтирани и да се гарантира сигурността на обитателите им в бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания спаси 224 мигранти от 5 лодки в Средиземно море
Испания спаси 224 мигранти от 5 лодки в Средиземно море
Катар определи исканията на четири арабски страни към него като нереалистични
Катар определи исканията на четири арабски страни към него като нереалистични