Обстановката над страната вече се нормализира. Валежите в югоизточните райони, където бяха регистрирани 142 л/км.м., вече спряха. Очакват се слаби превалявания само в североизточните райони, а над западната част от страната ще бъде предимно слънчево. Тази обстановка беше породена от циклона Ксенофон, както го кръсти гръцката метеорологична служба. Това обясни в студиото на Сутрешния блок на БНТ Евгения Егова, синоптик в НИМХ при БАН.

Евгения Егова, синоптик в НИМХ-БАН: Като цяло месец октомври е характерен с подобна валежна обстановка, която може да донесе количества дъжд над нормите. Среднодневните температури, както и количеството на валежите ще бъдат нормални. След тази валежна обстановка, очакваме стабилизиране на времето като в сряда ще имаме доста по-високи температури. През второто десетдневие - около 12 и 15 октомври има вероятност за валежи, но не се очакват значителни количества. Не очакваме и сериозни слани през месеца. Циганско лято може да имаме и през ноември. Този октомври очакваме да бъде като миналия с температури малко по-високи от обичайните.
Температури от минус 1 до 28 градуса ни очакват през октомври

Температури от минус 1 до 28 градуса ни очакват през октомври

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 23 и 28 градуса, а най-ниските - между минус 1 и 4 градуса, съобщиха от Националния институт по...