Евгения и Николай Баневи вече са обвиняеми за прането на над половин милиард евро и още шест престъпления, сред които участие в Организирана престъпна група, ръководена от Николай Банев, в данъчни престъпления и източване на редица приватизирани предприятия. Обвиняема е и майката на Банев. Семейство Баневи бяха екстрадирани в България. Двамата кацнаха по обед на летището в София с два различни полета - единият от Франкфурт, другият от Мюнхен.

Задържаните на Димитровден в Ница Баневи кацнаха на столичното летище на Никулден и бяха конвоирани директно до Националното следствие, където в присъствието на адвокат им бяха повдигнати седем обвинения.

Според прокуратурата Николай Банев е създал и ръководил организирана престъпна група, в която са участвали съпругата му Евгения и майка му Мария Банева.

Прокуратурата твърди, че тримата заедно са източили приватизираните от фамилията "Полимери" - Девня, "Елма" - Троян, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" и така са присвоили близо 85 милиона лева. Разследващите твърдят още, че са укрили данъци за над 4 милиона и 300 хиляди лева.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: За пране на пари за над 1 милиард лева, т.е., за да бъда точен 589 милиона и 800 евро, които колежката Дойчева и колегите, които работят са констатирали, че се намират в офшорни сметки на дружества, контролирани от тези лица.

От държавите, в които са регистрирани тези офшорни фирми, е поискан запор на банковите авоари. От държавното обвинение твърдят, че групата е действала от 2005 г. до края на октомври, когато семейство Баневи са задържани.

След като приватизирали предприятията, те първо присвоявали парите налични в касите им. След това приходите от дейността били насочвани по сметки на контролираните от тях офшорни фирми, вместо в приватизираните дружества.

Мария Дойчева, наблюдаващ прокурор: От намерените документи в дома на Баневи ли разбрахте точно кои са сметките и кои са офшорните дружества, в които тези пари са били насочвани? - Именно от документи приобщени при извършване на действия по разследване на делото и от свидетелски показания, които са ни насочили за приблизителния размер на сумите.

След като довеждат дружествата до ръба на фалита, Баневи присвоявали активите с фалшиви документи и оставяли в предприятията само пасивите, както и данъчните им задължения, твърдят още от прокуратурата.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: И накрая откровено почва да се реже на скрап.

Прокуратурата ще поиска Евгения и Николай Баневи да останат в ареста, а заради напреднала възраст на Мария Банева ще бъде определена мярка "парична гаранция".

От МВР разпространиха и официални кадри от пристигането на Баневи на Летище София.

Баневи пристигнаха в София с различни полети от Германия

Баневи пристигнаха в София с различни полети от Германия

Евгения и Николай Баневи пристигнаха у нас с два различни полета - единият от Франкфурт, другият от Мюнхен. Според правилата - в един самолет не може...