НОВИНИ

Евродепутат: Хората имат право да чуят резултатите от работата на свободни медии

Европол трябва да се включи на терен в убийствата на разследващите журналисти Ян Куциак в Словакия и Дафне Галиция в Малта. Настояването за това е на испанския евродепутат Агустин Диаз де Мера от комисията LIBE - тази по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Г-н Диаз де Мера е и бивш директор на испанската полиция. Той беше гост тази сутрин в "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 19.03.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Агустин Диаз де Мера: Ние сме тук, за да отговорим на чл. 88 на правилата на Договора за функциониране на ЕС. А той казва - Европол трябва да се контролира от националните парламенти и ЕП. Това придава по-голяма легитимност на въпросната агенция. Твърде вероятно днес ние ще стигнем до споразумение за остановяване на правилата за контролиране на Европол.

Той каза още, че сам е внесъл този правилник и е гласът, който дава юридическа сила на Европол. Като вносител на правилника съм се стремил да предложа норми, които да предложат този контрол, каза Диаз де Мара.

;

Евродепутатът призова за закрила на разследващите журналисти, тъй като гражданите имат право да чуят резултатите от работата на свободни медии. Когато става въпрос за убийства, които обхващат две или повече държави членки, това е компетенция на Европол, допълни той.

По отношение на сигурността след Брекзит, Диаз де Мера каза, че Великобритания е ключова фигура в европейската и световна сигурност. Ние трябва да установим гъвкави потоци на сътрудничество - полицейски и законови, абсолютно задължително е това, призова евродепутатът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Путин постави два исторически рекорда за Русия с победата
От нашите пратеници: Путин постави два исторически рекорда за Русия с победата
Проф. д-р Григор Горчев: Монополът е проблем на Здравната каса
Проф. д-р Григор Горчев: Монополът е проблем на Здравната каса