Политическите реакции от Страсбург и Брюксел. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че Брекзит трябва да се случи със сделка. Според евродепутатите, отлагането на Брекзит би било невъзможно, а излизането на Великобритания без сделка - правен хаос.

Повече от специалния ни пратеник в Страсбург - Александър Марков.

Или Брекзит със сделка сега, или Брекзит няма изобщо да се случи. Такава е позицията в Европейския парламент.

Минути, след като дадоха пресконференцията с Тереза Мей късно снощи, президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумението предоставя разяснения и правни гаранции на Великобритания и че оттеглянето ѝтрябва да бъде в ред. Дължим го на историята, каза Юнкер.

Председателят на ЕП Антонио Таяни също заяви, че ЕП очаква положително гласуване в Камарата на общините и че се надява здравият разум да надделее.

Председателят на Направляваща група за Брекзит в ЕП Ги Верхофстад също се надява да бъде постигнат напредък, тъй като Брекзит без сделка би бил катастрофа.

Според Андрей Ковачев от ГЕРБ, Европейската народна партия, споразумението за оттеглянето на Великобритания не е предоговорено, но писмото-интерпретация от снощи всъщност дава допълнителни гаранции на Великобритания. Според Ковачев, ако се стигне до отлагане на Брекзит, то това би трябвало да стане, само за да се проведе втори референдум.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев определи преговорите, които британският премиер Тереза Мей води, неуспешни и прогнозира, че довечера споразумението ще бъде отхвърлено в Камарата на общините. Според него, Брекзит без сделка би бил катастрофа.

Отлагане на Брекзит не може да има - такова е мнението и на Илхан Кючук от ДПС, АЛДЕ, и на Ангел Джамбазки от консерваторите.

Тереза Мей: Ако сделката пропадне, Брекзит ще бъде загубен

Тереза Мей: Ако сделката пропадне, Брекзит ще бъде загубен

Премиерът Тереза Мей предупреди депутатите, че Великобритания може да не напусне Европейския съюз, ако гласуват против сделката, която тя договори с Б...

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Аз не смятам, че е отстъпка, защото тук говорим за една интерпретация на интерпретацията и много ясно президентът Юнкер каза, че не отваряме споразумението, и то няма как да бъде предоговорено. За да бъде предоговорено споразумението, трябва да има съгласието на всички страни-членки, на нов Съвет. Това не се е случило. Споразумението остава, има една интерпретация във формата на писмо, не знам доколко тази вечер в Лондон това ще бъде достатъчно за депутатите да променят своето отношение.

Сергей Станишев, БСП/ПЕС: Това, което прави г-жа Мей, е да се опита да закамуфлира, да прикрие едни много неуспешни преговори, в които тя самасе вкара по този начин, защото тя изначално отказа предложението на лейбъристите за много по-тясна връзка между ОК и ЕС, докара се дотук и аз очаквам, честно казано, днеска Парламентът да го отхвърли. Ако това се случи, утре предстои британският Парламент да гласува дали е готов Британия да излезе без сделка, без договор, надявам се това да не мине, защото това би било катастрофа за тях, ще навреди и на ЕС.

Илхан Кючук, ДПС/АЛДЕ: За съжаление, ситуацията към настоящия момент е необратима, Великобритания няма как да остане в ЕС, това се вижда с всеки изминал ден, въпросът е да се намери правилния начин за изход. Всяко едно отлагане ще има своите негативни последици.Най-разумно ми се струва това да се случи до края на май или края на юни.

Ангел Джамбазки, ВМРО/ЕКР: Разумно отлагане няма. Защото или трябва да излезе ОК сега преди Европейските избори, в противен случай това би означавало хаос в бъдещата законодателна дейност на ЕП. Така че или довечера гласуват сделката и излизат спрямо условията на тази сделка, или не го правят и това ще означава задълбочаване на хаоса в отношенията, изобщо пълна неяснота ще се случи.

Един от големите въпроси пред евродепутатите е дали ще трябва да бъдат избрани европейски представители от Великобритания, ако тя не успее да излезе от ЕС преди евроизборите. Гласуват се извънредни мерки за смекчаване на последиците от евентуален Брекзит без сделка в сферите от общ интерес.