НОВИНИ

Евродепутати провериха охраната на границата с Турция

В продължение на няколко дни представители от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент инспектираха граничния пункт "Капитан Андреево". Проверени бяха и текущите операции на Фронтекс на българската сухопътна граница. Евродепутатите се срещнаха с вътрешния министър Валентин Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:04, 14.02.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Делегацията е посетила гранично-пропускателния пункт "Капитан Андреево", защитната ограда с Турция, както и центъра за временно настаняване в Любимец, изграден през 2011 г. с евросредства. Проверка е направена и на патрулните мисии на зелена граница съвместно с Фронтекс.

Евродепутатите заявиха, че са притеснени от полицейското сътрудничество с Турция, тъй като Европейският парламент много внимателно следи ситуацията със спазването на човешките права в южната ни съседка. Миналата седмица парламентът е приел резолюция по тази тема, подкрепена почти единодушно.

Мари-Кристин Вержиа, член на ЕП: Задаваме си някои въпроси за естеството на полицейското сътрудничество с Турция особено по отношение на лицата, които биха искали да потърсят убежище в Европейския съюз. Остават все още някои въпроси, например за броя лица, които преминават границата, приема на тези лица и 24-часовия период, когато трябва да се установи тяхната самоличност. Също така какво става при търсещите убежище и определените срокове за настаняване в приемните центрове."

Евродепутатите отчетоха, че е подобрен режимът за подаване на жалби за нарушение на човешките права.

Яромир Щетина, член на ЕП: Не установихме тежки нарушения на правата на човека от страна на българските компетентни органи. Получихме информация за подобни нарушения от някои НПО-та. Това обаче не беше информация от първоизточника. Ние самите не се сблъскахме с подобни случаи.

След визитата стана ясно още, че за Европейския парламент е важно България и Румъния да се присъединят към Шенген.

Яромир Щетина, член на ЕП: Всички ние сме убедени, че е назрял моментът България да се присъедини към шенгенското пространство. България действително заслужава това. Смятам, че сътрудничеството в рамките на шенгенското пространство трябва да продължи.
Емил Радев, член на ЕП: "Мисля, че доказахме, че охраняваме добре външната европейска граница и че мястото ни в шенгенското пространство е заслужено и ние като държава заемаме много отговорно ролята си да пазим външната европейска граница."

Евродепутатите допълниха още, че осигуряването на границите е един от приоритетите на Съюза, а ролята на Фронтекс е да бъде координатор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка от Австралия завеща почти 2 млн. лв. на Художествената галерия в София
Българка от Австралия завеща почти 2 млн. лв. на Художествената галерия в София
​Световната купа по футбол пристигна в София
​Световната купа по футбол пристигна в София