НОВИНИ

Евродепутати се опасяват, че мигрантите ще поемат към България

На дебат в европарламента в Страсбург за резултатите от срещата ЕС - Турция днес прозвучаха опасения, че затварянето на пътя през Западните Балкани може да пренасочи мигрантския поток към България. Повечето евродепутати са загрижени и от постигнатите договорености с Турция. От името на Европейската народна партия Манфред Вебер заяви, че ЕС не може да оставя Турция занапред да поставя Европа под натиск.

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 09.03.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП: Когато говорим за Турция и това колко бежанци ще бъдат пуснати в Европа, не можем да позволим на Анкара да ни оказва натиск. Представете си Мароко да отвори границата към Испания - тогава можем да преговаряме условия като тези, които получи Турция. Целта не е зависимост, а партньорство. Затова Европа трябва да е в позиция да подсигури собствените си граници.

На въпрос дали Еврокомисията има притеснения, че след затварянето на Балканския път може да се отворят други маршрути - през Италия, Румъния и България, говорител заяви,че комисията винаги е имала предвид този риск.

Наташа Берто, говорител на Европейската комисия: Наистина, това е нещо, което винаги сме имали предвид - фрагментацията на пътя. Ето защо още през октомври организирахме сътрудничество между лидерите от Западните Балкани, в което участват много страни, не само тези, през които първоначално минаваше пътят. Ето защо страни като Албания и България всяка седмица участват във видеоконферентни връзки, следващата от които ще бъде днес. Така че сме наясно със ситуацията и имаме предвид този риск.

Джовани Питела, лидер на групата на Социалисти и демократи: Не бива да бъркаме диалога по бежанската криза с присъединителните преговори на Турция. И с либерализацията на визите. Важно е Турция да свърши това, което трябва да свърши, така че Еврокомисията да направи предложение до европарламента, което ние ще разгледаме.

Ги Верхофстат, лидер на групата на АЛДЕ: Като стесняваме входната точка към Европейския съюз, давайки само на Турция възможността сама да осигурява достъп до евросъюза, резултатът ще е отчаяните бежанци да потърсят алтернативни пътища.

Филип Ламбертс, лидер на групата "Зелени": Морален банкрут. Тази дума ми идва наум след срещата в понеделник. Поставяме червен килим в краката на държава, подчинена на един единствен човек, който води страната си към гражданска война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучение с таблети в училище
Обучение с таблети в училище
Опашки пред касите за плащане на данъци в Благоевград
Опашки пред касите за плащане на данъци в Благоевград