На дебат в европарламента в Страсбург за резултатите от срещата ЕС - Турция днес прозвучаха опасения, че затварянето на пътя през Западните Балкани може да пренасочи мигрантския поток към България. Повечето евродепутати са загрижени и от постигнатите договорености с Турция. От името на Европейската народна партия Манфред Вебер заяви, че ЕС не може да оставя Турция занапред да поставя Европа под натиск.

Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП: Когато говорим за Турция и това колко бежанци ще бъдат пуснати в Европа, не можем да позволим на Анкара да ни оказва натиск. Представете си Мароко да отвори границата към Испания - тогава можем да преговаряме условия като тези, които получи Турция. Целта не е зависимост, а партньорство. Затова Европа трябва да е в позиция да подсигури собствените си граници.

На въпрос дали Еврокомисията има притеснения, че след затварянето на Балканския път може да се отворят други маршрути - през Италия, Румъния и България, говорител заяви,че комисията винаги е имала предвид този риск.

Наташа Берто, говорител на Европейската комисия: Наистина, това е нещо, което винаги сме имали предвид - фрагментацията на пътя. Ето защо още през октомври организирахме сътрудничество между лидерите от Западните Балкани, в което участват много страни, не само тези, през които първоначално минаваше пътят. Ето защо страни като Албания и България всяка седмица участват във видеоконферентни връзки, следващата от които ще бъде днес. Така че сме наясно със ситуацията и имаме предвид този риск.

Джовани Питела, лидер на групата на Социалисти и демократи: Не бива да бъркаме диалога по бежанската криза с присъединителните преговори на Турция. И с либерализацията на визите. Важно е Турция да свърши това, което трябва да свърши, така че Еврокомисията да направи предложение до европарламента, което ние ще разгледаме.

Ги Верхофстат, лидер на групата на АЛДЕ: Като стесняваме входната точка към Европейския съюз, давайки само на Турция възможността сама да осигурява достъп до евросъюза, резултатът ще е отчаяните бежанци да потърсят алтернативни пътища.

Филип Ламбертс, лидер на групата "Зелени": Морален банкрут. Тази дума ми идва наум след срещата в понеделник. Поставяме червен килим в краката на държава, подчинена на един единствен човек, който води страната си към гражданска война.