НОВИНИ

Евродепутатите обсъждат дали да отпадне смяната на времето

Днес в Европейския парламент се обсъжда смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС. Евродепутатите ще решат дали да препоръчат отпадане на тази практика. Обсъждането е тази сутрин, а гласуването - на обяд.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:42, 08.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Два пъти в годината страните членки на ЕС преминават към зимно или лятно часово време. През последната неделя от март и последната неделя от октомври стрелките на часовника се преместват съответно с час напред или час назад. Лятното часово време се въвежда главно, за да се пестят разходи за електроенергия.

Тази практика е въведена през 60-те и 70-те години на миналия век, но липсва синхронизация. А това пречи на вътрешния пазар. Затова през 1981 г. директива урежда този въпрос - поставя се единна дата за смяната на часа през пролетта. Но не и през есента, когато остават две възможности. Страните от континента местят стрелките през септември, а Обединеното кралство и Ирландия - през октомври.

Едва през 1994 г. се приема нова директива, която фиксира и единна дата за преминаване към зимно часово време. През 2001 г. разпоредбите на директивата се удължават за неопределено време.

Всичко това обаче е на път да остане в историята. Граждански инициативи и петиции отдавна призовават за премахването на двойното часово време заради последиците за здравето на хората.

Процедурата за отмята обаче е доста тежка. Ако Европарламентът днес гласува положително, след това Европейската комисия трябва да отправи предложение до страните членки. До отпадане ще се стигне, едва след като всички те одобрят предложението. Най-големият спор е кое време да се избере - лятното или зимното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте броят на жертвите след земетресението в Тайван
Расте броят на жертвите след земетресението в Тайван
Приключи двудневното посещение на Макрон в Корсика
Приключи двудневното посещение на Макрон в Корсика