НОВИНИ

Еврофорум в София срещу незаконния улов в Черно море

От всеки 5 тона риба, уловени в Черно море, 4 са незаконни. Това съобщи европейският комисар по рибарство Кармену Вела. В София Черноморските страни подписаха декларация срещу нелегалния улов на риба.От шестте държави в региона само Русия и Украйна не подписаха декларацията заради разногласия помежду си.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:20, 07.06.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

С подписването на общия документ черноморските страни се обединиха около каузата за опазване на черноморското рибно богатство. Декларацията е „отворена“ за присъединяване и на други държави. Според еврокомисар Кармену Вела регионът е на всички и проблемите с незаконния улов трябва да се решават заедно.

Кармену Вела - еврокомисар за околна среда, морско дело и рибарство: Нито една отделна държава не може да реши проблема сама. Трябва да сме единни.Наскоро подписахме подобен документ за Средиземно море и вече има резултати.Надявам се така да бъде и в Черноморския регион.
;

Черноморските държави ще работят заедно за по-надеждни системи за събиране на данни за района, както и ще подкрепят непромишления риболов. Още повече, че в България над 90% от риболова се извършва от дребни рибари.

Румен Порожанов - министър на земеделието,храните и горите: Над 62 хиляди души в региона са пряко или косвено свързани с процеса на риболова, преработката и аквакултурните ферми, които във всички страни са близо 8700, и това го прави изключително социално значим.

Представителят на ФАО е уверен, че е въпрос на време днешният документ да бъде подписан от всички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Може ли да бъде манипулирана електронната система за прием в детските градини?
Може ли да бъде манипулирана електронната система за прием в детските градини?
Дискусия за промяната на логото на Българската национална телевизия
Дискусия за промяната на логото на Българската национална телевизия