НОВИНИ

​Еврофорум в София в търсене на решения за борбата с мръсния въздух

Еврофорум в София в търсене на решения за борбата с мръсния въздух чрез екоиновации. При откриването на Съвета по околна среда екоминистърът Нено Димов посочи, че замърсяването на въздуха е проблем номер две в Европа и на подобряването на неговото качество трябва да се гледа като на спешна задача. Решението, според шефа на дирекцията по околна среда на Еврокомисията - Даниел Кайеха, е в работата по европейски проекти. И докато експертите обсъждаха екоиновациите, отвън граждани издигнаха плакати с призив да бъде спасен Национален парк "Пирин" от застрояване.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:35, 05.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Екоиновации - технологиите, които не позволяват да се замърсява околната среда. Това представят в София. Проблемът със замърсяването на въздуха в европейски мащаб изглежда така: 400 000 преждевременни смъртни случаи. Пари за опазване на околната среда има - казват ни от Европа и приканват да работим по проекти.

Даниел Кайиха Креспо - генерален директор на Генерална дирекция по околна среда на Европейската комисия: Имаме важно финансиране от ЕС, с което да подкрепим опитите на страните -членки в борбата с този проблем.

Това са регионални фондове, програмата ЛАЙФ на ЕК, програма Хоризонт 2020 за иновации, планът ЮНКЕР, всеки от тях предоставя финансиране за различни проекти.

Искра Михайлова - член на ЕП, Председател на Комисията по регионално развитие: Ние всички очакваме в бъдещата финансова рамка на ЕС за периода след 2020 г. иновациите да заемат централно място.

А у нас - годишно новорегистрираните превозни средства са около 300 000, 270 000 от тях - употребявани. 54% от българите пък се отоплява на твърдо гориво.

В България: 300 000 регистрации на автомобили годишно, от тях 270 000 употребявани
54% от населението в България се отоплява на твърдо гориво
Ивелина Василева - председател на Комисията по околна среда и водите към НС: 59 на сто от българските граждани определят замърсяването на въздуха като най-важния проблем свързан с околната среда.

Затова от екоминистерството ще работят през март да бъдат приети нормативни промени.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: От следващият отоплителен сезон ние ще се целим към това на пазара да не бъдат допускани горива, които не отговарят на определено качество, но ако няма контрол това ще бъде провалена мярка.

Ракетна печка на дърва - гори три пъти по-малко от останалите, отделя три пъти повече топлина.

Живко Стефанов - управител на фирма за ракетни печки: Има много по-чисти емисии и можете да видите в момента какво излиза през нея. Вътре има вторична горивна камера, която се нагрява до 1000 градуса и позволява чистото изгаряне.

Всъщност - екопечката е българска. Малко предприятие с малко производство и износ в 16 държави. И докато екпертите се запознаваха с екоиновации в София тех парк, отвън протестираха.

Мартина Попова: Днес донесохме по един буркан чист въздух от Пирин. искаме с това да кажем, че сме против позволяването на изсичането на гори в Национален парк "Пирин".
Петър Захаринов: И ние искаме да се развива ски туризма, но с някакво човешко лице и по съвсем различен начин.

Началото на форума и обръщението на българския екоминистър бяха прекъснати от призивите за спасение на парк Пирин.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Аз съм много щастлив, че живеем във времена, в които това можеше да се случи. Сега живеем в демокрация, където слава Богу хората имат различни мнения.

Екоминистърът подчерта, че политиците трябва да търсят баланс между различните интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийската прокуратура е готова да поиска 20 години затвор за Салах Абдеслам
Белгийската прокуратура е готова да поиска 20 години затвор за Салах Абдеслам
Пожар в Добричкото село Славеево изпепели кравеферма
Пожар в Добричкото село Славеево изпепели кравеферма