Изцяло положителни оценки бяха дадени за Българското европредседателство на срещата на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата. На дискусията присъстваха Екатерина Захариева - заместник министър-председател по правосъдната реформа и външен министър, Лиляна Павлова - министър за българското председателство на Съвета на ЕС, кметът на София - Йорданка Фандъкова, както и посланикът на Австрия - Роланд Хаузер.

Основните теми по време на дискусията бяха постигнатите резултати по отношение на Западните Балкани, както и приоритетите в програмата на започналото Австрийско председателство.

Като най-важните приоритети, по които страната е работила през последните шест месеца Павлова посочи проблемите с мигрантския натиск, сигурността, отношенията с Близкия Изток и Брекзит.

Лиляна Павлова: "Това, с което ще бъде запомнено Българското европредседателство, е че във всеки един момент работехме за това да запазим единството. Особено когато страните са изправени пред сложни ситуации за решаване, каквито са случаите с Брекзит, новогодишната финансова рамка, и реформата в банковия съюз.

Според данните, цитирани от Павлова, Българското председателство има над 80% одобрение на гражданите и едва 1% неодобрение.

Вицепремиерът Екатерина Захариева коментира, че е редно да се погледнат реалните резултати като удвоения интерес към инвестиции у нас, увеличения стокообмен и неспирния поток от туристи.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: "Няма държава членка, с която да сме говорили и която да не оценява това, което България успя да направи за европейската перспектива за страните от Западните Балкани".

Австрийският посланик Роланд Хаузер нарече Българското председателство "много добре организирано" и наблегна на това, че България е успяла да не поставя непременно акцент върху националните си приоритети. Той заяви, че страната ни оставя добро наследство, което те ще продължат. Едни от най-важните точки в програмата на Австрийското европредседателство ще бъдат справянето с Брекзит, незаконната миграция и подобряване защитата на външните граници.