НОВИНИ

Еврокомисар Андрюкайтис: Проблемът с епидемията по свинете става регионален

Проблемът с епидемията става регионален - каза пред БНТ еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Вчера стана ясно, че Европейският съюз отпусна два милиона и 900 хиляди евро за овладяване на заразата в България.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:18, 07.08.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас
Витянис Андрюкайтис, европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните: От наша страна сме положили не малко усилия, но вие [българите] трябва да разберете колко е усложнена ситуацията. Вирусът е невидим, но убива прасетата и с това поминъкът на хората. Вижте ситуацията в България. По-голямата част от територията ви вече е заразена. Вижте и Румъния, проблемът там е огромен.Най-вече южната част на страната, в близост до границата.

Проблемът вече става регионален. Вирусът е бърз и смъртоносен. Засега ние не притежаваме ваксина или други мерки за неговото третиране, освен евтаназия на заразените животни. Затова трябва България да вземе превантивните мерки, за които се споразумяхме, а също така да организира информационна кампания. Не става въпрос за лични интереси и политически игри. Всички вече носим отговорност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха 200 души заради свлачища край езерото Комо
Евакуираха 200 души заради свлачища край езерото Комо
Първи полет на новия руския боен дрон
Първи полет на новия руския боен дрон