НОВИНИ

Еврокомисар похвали България за охраната по границите

Еврокомисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос, който е на посещение в България, заяви, че ще информира колегите си в Европейската комисия за блокадите по границата ни с Гърция. Еврокомисарят заяви, че от ситуацията губят всички в Европа и че се надява в крайна сметка здравият разум да надделее.

Александър Марков
от Александър Марков
11:56, 11.02.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

На срещата с вицепремиера Румяна Бъчварова стана ясно, че България няма да променя режима по охрана на границите си във връзка с евентуално желание от страна на Унгария и Вишеградската група да направим това. Аврамопулос похвали страната ни за проактивната позиция и за това, че охранява добре външните граници на ЕС, спазвайки човешките права на мигрантите.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграция, вътрешни работи и гражданство: Понастоящем потоците към България са ограничени. Ние знаем, обаче, че миграционните пътища могат да се променят. Аз приветствам България за нейната проактивност и затова, че вече е изработила своя план за готовност при евентуално повишаване на миграционния натиск в посока България и Европа. За да подкрепим България, ние предоставихме на разположение 91 млн. евро в рамките на фонд вътрешни работи за периода 2014-2020 г. Ние работим в тясно сътрудничество и с държавите от Западните Балкани и Турция, за да може по-добре да управляваме ситуацията.
Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Ние не смятаме да променяме режима на нашите граници. Контролът, който осъществяваме, е може би най-стриктният, който се осъществява от европейска държава. Нещо повече - ние не просто контролираме на вход влизащите, ние провеждаме и допълнителни интервюта, за да можем да идентифицираме тези, които влизаме. Разбира се, не успяваме на 100% да се справим с целия поток, затова другите ни усилия са насочени към овладяване на нелегалните мигранти. И това, което сме постигнали и което е може би уникално за нашия опит е, че ние успяваме и правим го доста ефективно - задържаме лицата, които са преминали нелегално както във вътрешността на страната, така и на изход към Сърбия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пропускат камионите през ГКПП Кулата и в двете посоки
Пропускат камионите през ГКПП "Кулата" и в двете посоки
Кола се вряза в къща и прекъсна електрозахранването и газоподаването
Кола се вряза в къща и прекъсна електрозахранването и газоподаването