Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните постави като основен проблем за решаване - използването на различни съставки в една и съща хранителна стока в страните от Западна и Източна Европа. Това създава и предпоставката да се говори за "двоен стандарт". Според Витянис Андрюкайтис, който участва в диалог с гражданите в София, това не трябва да се позволява.

В дискусията председателят на земеделската комисия Десислава Танева настоя правилата да се променят, така че продуктите да бъдат с едно и също качество в целия ЕС. Диалогът беше организиран от Представителството на Европейската комисия у нас.

Основните въпроси бяха свързани с рисковете от използването на Е-та и други добавки в детските храни, трудностите пред производителите да дадат качествен и достъпен като цена продукт и двойния стандарт при храните.

Еврокомисар Андрюкайтис изтъкна, че въпреки полемиката, мониторингът на ЕС показва, че нито една държава досега не е докладвала, че определена храна е вредна или опасна.

Витянис Андрюкайтис - eврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните: Много важен е въпросът как да се намали използването на сол, захар и трансмазнини в храните, които водят до затлъстяване, диабет и сърдечно съдови заболявания. Според мен особено важна е информацията, която получават потребителите в магазина. Хората да могат да видят етикета и да кажат: аз няма да купя този продукт.
Десислава Танева - председател на парламентарната комисия по земеделието и храните: Разбирането за качество е субективно при всеки потребител. Това не можем да променим. Но можем да променим нещата така, че купувайки даден продукт в дадена страна членка, потребителят да бъде сигурен, че продуктът е един и същ в целия ЕС.

Зам. омбудсманът Диана Ковачева отбеляза тревогата у нас от двойния стандарт при детските храни и призова за промени в еврозаконите, които да не ги допускат. Еврокомисарят отговори, че не бива да се насажда страх у хората, но все пак призна, че някои производители добавят неразрешени съставки, за да удължат срока на годност на храните.

Витянис Андрюкайтис - eврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните: Наистина 25% от децата са с наднормено тегло заради храните. Трябва да се предприемат мерки и аз ще се радвам, ако това стане по време на българското европредседателство. Бих приветствал например, ако в детското меню захарта се замести с мед.

Десислава Танева уточни, че опити за това за правени, но досега са без успех. Според нея решението е да се увеличат бюджета на програмата "Училищен плод и училищно мляко", която вече е по общ регламент.

Български производители на плодове и зеленчуци призоваха за по-лесен достъп на тяхната продукция до крайните потребители и равен старт за всички, които спазват правилата. Комисар Андрюкайтис обясни, че предстоят промени в общата селскостопанска политика и със сигурност част от тях ще бъдат свързани с качеството на храните.