НОВИНИ

Еврокомисията: Отлагането на Брекзит трябва да бъде прието единодушно от ЕС

Европейската комисия заяви, че решението за отлагане на датата на Брекзит трябва да бъде прието единодушно от 27-те страни-членки на Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:06, 14.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света
еврокомисията отлагането брекзит прието единодушно

"Приемаме за сведение днешното гласуване. Молбата за удължаване на член 50 от Лисабонския договор изисква единодушно решение на всичките 27 страни-членки", се казва в изявлението на ЕК.

Молбата трябва да се разгледа от Европейския съвет и да се вземат предвид всички обстоятелства.

"Подобна молба трябва да бъде разгледана от Европейския съвет, като се даде приоритет на осигуряването на функционирането на институциите на ЕС и се вземат под внимание причините и сроковете за възможното отлагане на датата. Председателят Жан-Клод Юнкер е в постоянен контакт с всички лидери", подчертават от ЕК.

Британският парламент подкрепи предложението на правителството за отлагане на датата за излизане на Обединеното кралство от ЕС за по-късен срок. По време на днешното гласуване в Камарата на общините 412 депутати се обявиха за отлагане на Брекзит, а 202 гласуваха против.

Сега британското правителство трябва да изпрати искане до ЕС за така нареченото техническо отлагане на датата на Брекзит от 29 март до 30 юни. Но това ще се случи, ако камарата на общините одобри до 20 март проекта за споразумението за условията за Брекзит, които британският премиер Тереза Мей успя да договори по време на преговорите с Брюксел.

Ако това не се случи, тогава правителството ще иска отлагане на Брекзит за по-дълъг период, продължителността на който трябва да бъде съгласуван с ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промяна в сървърната конфигурация е причина за срива на Фейсбук
Промяна в сървърната конфигурация е причина за срива на Фейсбук
Тръмп заплаши ЕС с нови мита
Тръмп заплаши ЕС с нови мита