Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан призоваха днес държавите членки да започват възможно най-бързо преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Двамата казаха това в Люксембурт преди началото на днешния съвет на министрите на външните работи от ЕС, в който участва и министър Екатерина Захариева.

Могерини припомни, че днес се навършва една година от подписването на Преспанския договор между Северна Македония и Гърция. Тя призова държавите членки да отдадат признание на стъпките, предприети от балканските държави.

Утре министрите от ЕС трябва да решат дали да започнат преговори за присъединяване към ЕС със Скопие и Тирана. Няколко държави, сред които Германия, Франция и Холандия, вече обявиха, че няма да подкрепят започването на преговори. Очаква се окончателното решение да бъде взето през септември, когато е вероятно двете държави да бъдат разделени по пътя си към ЕС и да се решава за всяка поотделно.

Северна Македония без дата за преговори за присъединяване към ЕС това лято

Северна Македония без дата за преговори за присъединяване към ЕС това лято

Македония няма да получи дата за преговори с ЕС през това лято, информира премиерът на страната Зоран Заев след срещата с германския канцлер Ангела Ме...