НОВИНИ

Решението дали да започнат преговори за ЕС със Скопие и Тирана се отлага

Втори ден на срещата на върха в Брюксел. Лидерите на държавите от ЕС обсъждат днес бюджета и многогодишната финансова рамка. След 6 часа преговори до през нощта вчера те не се разбраха за започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания.Вижте повече от прякото включване на Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:02, 18.10.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Очакванията късно снощи бяха, че евентуално днес може да има продължение на темата Северна Македония и Албания, но днес стана ясно, че тя въобще не фигурира в дневния ред, което означава, че решението за започване на преговори със Скопие и Тирана се отлага за след 5 или 6 месеца - за следващата пролет, и за хърватското председателство.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че това не е драматична новина, така ще има време да бъдат разяснени всички неизяснени въпроси, като например историческите спорове между София и Скопие и двете комисии, които заседават, ще имат повече време. Той коментира също така, че се е чул по телефона с македонския премиер Зоран Заев и го е посъветвал да не подава оставка.

Зоран Заев беше казал, че ако Северна Македония не получи покана за започване на преговори, ще си подаде оставката. Това би довело и до политическа криза в страната. Предстои в следващите часове да разберем дали Заев действително ще подаде оставка.

Бойко Борисов, министър председател на България: Отчетена беше огромната работа, която колегите в Северна Македония и Албания са свършили, Договорът ни за добросъседство, Преспанското споразумение, усилията в албанската съдебна реформа. Да, има страх от разширяването, безспорен, но нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи. Факт, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета показва, че огромната част от държавите са "за" тези две държави да получат своята перспектива. От друга страна нашата подкрепа те винаги са я имали, но пък това е едно немалко време 6-7 месеца, което в двете комисии, които решават спорните въпроси по историята, да имат време да ги завършат. Така че и в България хората да бъдат спокойни, че това присъединяване или този път, който се дава на Северна Македония и Албания, няма да са в ущърб и на България.

Днес срещата на върха продължава с разговори за многогодишната финансова рамка.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че снощи е имал двустранна среща и с британския премиер Борис Джонсън, с когото заедно са осъдили расизма в спорта и във всичките му форми и са се разбрали, след като приключи Брекзит, двамата да си разменят визити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обща стачка се очаква днес в Каталуния ​
Обща стачка се очаква днес в Каталуния ​
На 95-годишна възраст почина проф. Александър Янков
На 95-годишна възраст почина проф. Александър Янков