НОВИНИ

​Идва ли краят на мултикултурна Европа?

Идва ли краят на мултикултурна Европа? Защо крайнодесни политически сили набират все по-широка популярност? Каква е причината думата "криза" все по-често да бъде част от политическата и медийната среда?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал оператор: Христо Златков
22:10, 25.04.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Границата между стремежа към демокрация и гражданска война е тънка. Популизмът лесно преминава в радикализъм. Отхвърлянето от обществото ражда агресия. Изводите 5 години, след Арабската пролет.

Жан Марку, Институт за политически науки Гренобъл: Събитията, които разтърсиха арабския свят бяха неизбежни. Там трайно се беше установил политически модел, който вече не можеше да бъде толериран от модерното общество. Младото поколение стана все по-отворено към света, с все по-голям достъп до информационни източници. Всичките тези социални мобилизации, доведоха до политически кризи. С изключение на Тунис и Мароко, никъде другаде не се случиха реални реформи.

Вместо демокрация, Арабската пролет доведе до ситуация на хаос и гражданска война, казва Марку. Според него, намесата на ключовите международни актьори в Близкия изток и Северна Африка е очаквана от геостратегическа гледна точка, но е отключила и новоявление.

Жан Марку, Институт за политически науки Гренобъл: След падането на авторитарните режими, се създаде един институционален вакуум. Проповедниците на радикален ислям се възползваха от ситуацията и запълниха по някакъв начин тази дупка.

Извършителите на нападенията в Париж и Брюксел обаче са не чужденци, а второ и трето поколение европейци.

Жан Марку, Институт за политически науки Гренобъл: Това е съвсем друг феномен. Тези индивиди - родени и израстнали в Европа, често се намират в ситуация на неуспех. Тази скоростна радикализация, е форма на отмъщение за този неуспех.
проф. Антоний Тодоров, политолог: Тези, които отиват да се бият за "Ислямска държава", а после се връщат да правят атентати в собствените си страни - това е тъкмо доказателството, че този мултукултурализъм в Европа не е сработил, не е свършил работата си. Не може да има хора и групи, които просто са заклеймявани като хора "втора ръка".

Според анализаторите, рано е да се каже, че е дошъл краят на мултикултурна Европа, но той може и да настъпи, ако гражданите ѝ нямат думата за това в каква Европа искат да живеят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Египетските сили за сигурност разпръснаха протестиращите срещу президента
Египетските сили за сигурност разпръснаха протестиращите срещу президента
Откриха паметна плоча на българския театровед Любомир Тенев
Откриха паметна плоча на българския театровед Любомир Тенев