НОВИНИ

Европа и страхът от терористи - "спящите клетки" и "вълците единаци"

Серия от предотвратени теорористични нападения белязаха изминалата седмица. В Париж повдигнаха обвинение срещу 15-годишен младеж, който е готвел нападение с хладно оръжие. Три жени направиха неуспешен опит да взривят кола, пълна с газови бутилки до емблематичната катедрала Нотр Дам. В Германия също бяха на косъм от поредния удар - властите задържаха трима мъже, влезли в страната като бежанци, които са подготвяли атентат. Кой постави Европа в състояние на страх? Джанан Дурал потърси отговорите.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:35, 18.09.2016
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Атентатите, които се случиха. Тези, които никой не успя да предвиди.

И тези, които останаха само намерение на терористите. Сянката на "спящите клетки" и "вълците единаци" все по-често тегне над Европа. Хора, чиито действия, трудно могат да бъдат проследени и които се превърнаха в риск за сигурността на Стария континент.

Полк. Славчо Велков, експерт по сигурността, Център за Близкоизточни изследвания: Можем да кажем, че без съмнение, като един вид тероризъм, който се практикува през последните години, е разбира се - доста по-опасен от други познати форми.

Извършителите в конкретния случай се самомотивират под влиянието на определени събития, често пъти на ултраконсвервативни идеологии.

Често става дума за хора, които не контактуват с почти никого и не са членове на организации. Не могат да бъдат разкрити техните връзки и контакти, нито начина им за снабдяване с оръжия. Хора, с различни психологически профили, на практика - напълно непредсказуеми.

Полк. Славчо Велков, експерт по сигурността, Център за Близкоизточни изследвания: Те обикновено сами си избират мишените и трябва да кажем, че това е едно предизвикателство за националните системи за сигурност и за европейската такава през следващите години. Tова е особено опасна форма на индивидуален тероризъм. Именно предвид факта, че много, много трудно могат да бъдат прихващани признаците за подготовка на подобна дейност.

Често пъти самите извършители са и поръчители.

А примерите от последните месеци са много - 18-годишният Али Давид Сонболи, който уби 9 души и рани други 16 в Мюнхен. Сонболи е германски гражданин, не е член на радикална групировка, няма и съучастници. Купува си оръжие от т.нар. "черен интернет". Сам действа и атентаторът от Ница. Отнема живота на 84 души, прегазвайки ги с тежкотоварен камион. Последваха серия от нападения с хладни оръжия във влакове в различни европейски държави. Атентати от нов вид, извършени от "самостоятелни играчи", но винаги приветствани от джихадистите.

Полк. Славчо Велков, експерт по сигурността, Център за Близкоизточни изследвания: Мотивите на тези хора са както идеологически - силно повличани от идеологиите, най-вече на "Ислямска държава", така и от конкретни случили се събития, които накърняват по някакъв начин техните представи за достойнство, за религия, за чест. За традиция, за нрави.

ИД умее да използва, да прилага практиката точно тези способи, които имат хибриден характер. И да се бори и да успява в завладяване на умове и сърца, със своите ултраконсервативни идеи и то най-вече на място в Европа.

Скорошно социологическо проучване показва, че европейците се боят повече от терористични атаки, от колкото от болести или финансови неволи. Според експертите по сигурност, тази тенденция ще се запази, а начинът за решаване на проблема, не се изчерпва със засиленото присъствие на въоръжени сили.

Полк. Славчо Велков, експерт по сигурността, Център за Близкоизточни изследвания: Ключовата дума е превенция, тоест намиране и осигуряване на достатъчно информация за дейността на тези хора и разбира се- планиране на успешни действия по елиминирането им.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворително бягане на националния стадион Васил Левски
Благотворително бягане на националния стадион "Васил Левски"
САЩ са бомбардирали по погрешка сирийската армия
САЩ са бомбардирали по погрешка сирийската армия