НОВИНИ

Европа ли? Кой ти гледа сега...

Е, такова чудо не е било. В предишните години и политически сезони Македония очакваше с трепет поредния доклад за напредъка на Европейската комисия, взираше се във всички нюанси на текстовете, ослушваше се внимателно към всички изказвания на брюкселските чиновници с една едничка цел - да разбере „ке я биде или не” държавата като членка на Европейския съюз. Толкова години поред...

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
19:40, 12.11.2016
Чете се за: 02:27 мин.
Истории

До тази година. Какво да ви кажа - на такава апатия по това, което Европейската комисия поднася в Скопие като оценка за пътя на Македония към европейското членство ставам свидетел за първи път. Тук-таме някоя публикация предимно в опозиционния печат, тук-таме някои изказване на експерт, колкото да се съхрани рутината, и толкова. А и тонът на тези текстове носи белега повече на предстоящите избори, отколкото на сериозен анализ. Няма напредък, това е основната констатация на доклада, която май казва всичко.

Няма становище на официална институция, правителството на премиера Емил Димитриев загадъчно мълчи, или не, просто не иска да си отваря устата, че току виж, казали нещо, което опозицията да подхване и да го разнищи, нали е предизборно време. Пък и какво да кажеш, какво да му гледаш на доклада - за осми /!/ пореден път Македония получава препоръка за започване на преговори за членство в Европейския съюз, но и този път това е обвързано с куп условия. И всяка година тези условия стават все повече и все по-обвързващи.

Ама, като се замисля, защо пък и да се интересуват от европейската оценка? Други са вълненията сега, които тресат македонците. Не говоря за това, че и те като нас се бяха вторачили в американските избори, ама с малко по-различни очаквания от нашите и най-вече дали в екипа на бъдещия президент, който и да е той, ще има повече американци с гръцко потекло в сравнение с досега или не. Нали се сещате, спорът с Гърция за името, думата на Вашингтон, това- онова. .. Ау, в най-близкото обкръжение на Доналд Тръмп има трима гръцки американци, какво правим сега...

И местните македонски вълнения са изборни. До края на деня, петък, 11 ноември, е срокът за внасяне на листите в Държавната изборна комисия на партиите и коалициите за извънредните парламентарни избори на 11 декември. Мераклиите за парламента се известни, макар че е напълно ясно, че подреждането в списъците е работа на лидерите на партиите, отколкото това да е резултат от сериозен дебат. Главната опозиционна сила Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ проведе в неделя извънреден конгрес за одобрение на листите, но въпреки формалната подкрепа от делегатите, реакцията срещу имената вътре е остра.

Най-напред лидерката на скопската организация на партията, най-голямата и с най-голяма тежест в страната, досегашната депутатка, актрисата София Куновска подаде оставка в знак на протест срещу това, че не е включена в листите заедно с един от своите сътрудници. Активисти на партията от Скопие пък видяха тенденция на „рурализация” на бъдещата парламентарна група на СДСМ заради преобладаващото количество имена от провинцията за сметка на тези от „метрополията”. Недоумение предизвика избираемото място, дадено на Лиляна Поповска, лидерката на партията Демократично обновление на Македония /ДОМ/, която до вчера беше в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ, а днес, когато от централата на СДСМ замириса на власт, Лиле, дъщерята на небезизвестния българомразец академик Блаже Ристовски, прелетя от едното гнездо в другото.

Връх на всичко бе съобщението, че в четвъртък вечер, само денонощие преди края на срока за внасяне на листите, в тях място е намерил една одиозна политическа личност, наречена Драгиша Милетич, лидер на една от двете партии на сърбите в Македония, изповядваща крайния сръбски национализъм. Вярно, в списъците, които Заев внесе на конгреса има две места и за двама представители на „Шарената революция”, ако не сте забравили пролетните улични и площадни протести в Скопие и в страната. Но това по-скоро е ход за декорация на изборната физиономия. Е, лично аз имам основание за задоволство - моят братовчед от Струмица, д-р Кокан Яневски, също е в листите и ще се бори за депутатско място в родния си град, където водач на листата е лидерът на СДСМ Зоран Заев. Дано да успее!

Впрочем, и основната препоръка от доклада на ЕК е свързана с предстоящите парламентарни избори. От тяхната организираност, прозрачност и демократичност ще зависи и отношението на Брюксел по-нататък към европейските мераци на Скопие. Засега уж всичко върви нормално, ама знае ли човек. И второ - предупреждението, отправено лично от еврокомисаря Йоханес Хан, че който и да дойде на власт край Вардар след 11 декември, ще трябва да се съобразява с факта, че работата на Специалната прокуратура, създадена според договореностите от Пржино, ще продължи до окончателното разчистване на политическите авгиеви обори по върховете на властта. Който е съгрешил, да плаща, който е крал, да си понесе наказанието, който е злоупотребявал с властта, да си иде...

А който е чист, да започне да прави реформи, ама истински, колкото и болезнени да са те. Иначе Европа си остава мираж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свободата да избираш или какво се е променило след 10 ноември 1989
Свободата да избираш или какво се е променило след 10 ноември 1989
Ислямска държава пое отговорност за взрива в пакистански храм
"Ислямска държава" пое отговорност за взрива в пакистански храм