НОВИНИ

Изложбата ​"Европа на карикатуристите" беше открита в Дома на Европа

"Европа на карикатуристите" - изложба под това заглавие беше открита снощи в дома на представителството на Европейската комисия в София. Тя обединява карикатури от 14 държави, изпратени от посолства, културни институции и художници. Изложбата е организирана от немското посолство у нас, подкрепена е от френското консулство и е във връзка с края на българското европредседателство.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
11:19, 21.06.2018
Чете се за: 01:18 мин.
Общество

Европа на карикатуристите изглежда много по критично от Европа на политиците - остро, подигравателно и даже безобразно. Но точно това е самото естество на карикатурата - безогледното и саркастично сочене с пръст, така че проблемите, които обикновено са смитани под килима, да бъдат осветени до исполински размери. Или ако го кажем накратко в стила на сатиричните художници и с техните думи - "Раят е Ад за карикатуриста."

Чавдар Георгиев - карикатурист: Карикатурата по принцип трябва да критикува всичко, независимо кой е на власт, независимо какви са нашите лични убеждения, винаги трябва да критикуваме това, което не ни харесва, независимо от симпатиите, които имаме.
Алла Георгиева - карикатурист: В крайна сметка ние знаем, че тези хора ни управляват, а щом ни управляват, те трябва да бъдат публични личности, които трябва да бъдат абсолютно постоянно под надзор, постоянно коментирани, коригирани и естествено, че трябва да се посмеем над много неща, които правят.
Христо Комарницки - карикатурист: Повечето от тях реагират по първосигнален начин на това, което виждат, без необходимата доза култура и от там се получават и колизиите в отношенията.
Чавдар Николов - карикатурист: Аз съм толкова пък разочарован от политиците, както може би и те от карикатуристите, че въобще не ме интересува сърдят ли се или не. Просто това е начинът ние да покажем някакво отношение към тях - харесва ли им или не - това е техен проблем, не е наш.

За карикатуристите от различните държави проблемите са различни - Брекзит, търговската война или съдебната система. Но за всички нищо няма да бъде същото след атентата в редакцията на френския хумористичен вестник Шарли Ебдо. Тогава загинаха 12 от най-талантливите. След терористичния акт и гилдията се раздели в оценките си - трябва ли да осмиват религиозни символи и трябва ли да има граници дори за сатирата.

Алла Георгиева - карикатурист: Това, което се случи беше шок за всички карикатуристи, абсолютно. Шок, който няма как да се забрави, няма как да се преживее.
Христо Комарницки - карикатурист: Ние се стараем да не ни е страх, опитваме се да не ни е страх, даваме си сами кураж да не ни е страх и продължаваме все така напред.
Чавдар Николов - карикатурист: Карикатурата отдавна не е оръжие в ръцете на никого, просто това е начин да се общува в демокрацията.
Чавдар Георгиев - карикатурист: Не трябва да бъдат възпитавани карикатуристите, те трябва да бъдат винаги невъзпитани, а обратното трябва да се възпитава чувството на хумор в хората и да се разширява тяхното усещане за свобода.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу изменения в Наказателния кодекс в Румъния
Протести срещу изменения в Наказателния кодекс в Румъния
Авиокомпаниите ще предоставят на ДАНС данни за пътниците и екипажа
Авиокомпаниите ще предоставят на ДАНС данни за пътниците и екипажа