НОВИНИ

​Не е възможно пластмасовите изделия​ да отпаднат напълно, смятат производители

Не е възможно пластмасовите изделия да отпаднат напълно, смятат родни производители на полимерни опаковки. Страната ни има традиции в изработването и рециклирането на пластмасови изделия, но все още липсва връзка, която да осигури връщането на вече използвания продукт за преработка в завода.

bnt avatar logo
от Зл. Далчева, Г. Паскова
08:50, 10.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Според производители обаче гласовете за тотална забрана на пластмасовиоте изделия за еднократна употреба у нас са преувеличени.

Инж. Людмил Илиев - производител на полимерни опаковки: Директивата на Евросъюза никъде не се говори за забрана. Целта е полимерните опаковки, били то за еднократна и за многократна употреба да се достигне до 2030 година до почти 100% рециклиране, а не забрана.

Мерките за ограничаване на вредите от използване на найлоновите торбички у нас вече са дали резултат, обяснява Илиев и дава пример с изделията си, в които 40% от материала е рециклиран. Това е пътят и за другите продукти за еднократна употреба, които трябва да бъдат изхвърляни разделно в определените за това контейнери. Малкото хора, които го правят, обаче са обезсърчени.

Татяна Борисова: Да кажем, аз събирам разделно и после минава камионът и всичко събира на едно - кое му е разделното - не знам.

Според производители идеята за използването на биоразградима пластмаса не е удачна, защото у нас липсват подходящи сметища, където продуктът да се разгражда.

Възможна алтернатива на пластамасовата чаша е биоразградимата чаша. Изобретението, патентовано от пловдивчанини, е създадено от натурални и екологично чисти зърнени продукти и може да бъде изядено след употреба.

Мирослав Запрянов - производител на биоразградима чаша за напитки: Идеята е да не замърсяваме с добре познатите пластмасови хартиени чаши. Интересът е много голям, предимно в България, но вече започваме да продаваме и в Европа.

Вкусните чаши се продават в търговската мрежа на цена от 50 ст. Заради засиления интерес от фирмата вече разработват и други екопродукти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Откриха тялото на момчето, което изчезна в река Струма
​Откриха тялото на момчето, което изчезна в река Струма
Продължава издирването на 12-годишното момче, което изчезна във водите на Струма
Продължава издирването на 12-годишното момче, което изчезна във водите на Струма