ЕС и Съветът на Европа осъдиха днес убийството в Словакия на журналиста Ян Куциак.

© БТА

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс написа в Туитър, че е потресен от убийството на журналист в ЕС. Няма демокрация, способна да оцелее без свободен печат, затова журналистите заслужават уважение и защита. Необходимо е правосъдието да възтържествува, добавя Тимерманс.

Председателят на ПАСЕ Мишел Николети отбеляза, че това е поредният подобен случай след атентата в Малта срещу журналиста Дафне Галиция миналата година. Той призова в официално изявление словашките власти бързо да разследват това потресаващо събитие. Свободата на медиите е в основата на демокрацията и ценност, която следва да бъде пазена от всеки, добавя Николети.

Убийство на влиятелна малтийска блогърка разтърси Европа

Убийство на влиятелна малтийска блогърка разтърси Европа

Колата на Каруана Галиция беше взривена вчера следобед, минути след като журналистката публикува последната си статия, в която разкрива корупционни пр...

Вицепремиерът Екатерина Захариева, която води днешните заседания на Съвета на ЕС в Брюксел, написа в Туитър, че никой не трябва да бъде убиван за това, че върши работата си. Истинската демокрация не може да съществува без свободни медии. Необходимо е да се предприемат действия. Престъпленията трябва да бъдат наказвани, добавя вицепремиерът.