Стотици хиляди хора посрещнаха Нова година на булевард "Шанз Елизе" в Париж в празнична атмосфера и при засилени мерки за сигурност, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

© снимки: БТА

Жители на френската столица и туристи се събраха на прочутия булевард и се радваха на светлинно шоу при Триумфалната арка. Небето над града беше осветено от заря, която започна в полунощ и продължи 20 минути. По време на светлинното шоу върху Триумфалната арка бяха прожектирани имената на играчите от френския национален отбор по футбол, който спечели Световното първенство през 2018 г.

Както през предишни години, след поредица от терористични нападения във Франция, имаше засилени мерки за сигурност. Протестиращите от движението на "жълтите жилетки" също така бяха обявили демонстрация на "Шанз Елизе". Празненствата обаче, изглежда, протекоха мирно. При предишни протести на "жълтите жилетки" имаше прояви на насилие и сблъсъци с полицията в Париж.

За да се избегнат размирици и евентуален риск от екстремистко нападение, органите на реда установиха периметър за сигурност в района на "Шанз Елизе". Властите разположиха над 147 000 служители на реда в цяла Франция, включително 12 000 в Париж.


Стотици хиляди хора посрещнаха Нова година на голямо празненство при Бранденбургската врата в Берлин. Кулминацията на тържествата беше шоу с лазери и фойерверки, а преди това имаше изпълнения на известни музиканти, сред които Ди Джей Бобо, Игъл Ай Чери и Бони Тайлър.

Празнуващите хора трябваше да преминат през засилени проверки за сигурност, а личните пиротехнически средства, бутилките, острите предмети и големите чанти бяха забранени. Говорителка на полицията каза, че мерките за сигурност са дали резултат и не е имало данни за сериозни произшествия. Големи новогодишни празненства имаше и в други германски градове като Кьолн, Дюселдорф и Мюнхен.


Повече от 100 000 души се събраха при река Темза в центъра на Лондон, за да отпразнуват Нова година. Британската столица посрещна 2019 г. с най-голямото пиротехническо шоу в Европа. Кметът Садик Хан посвети зарята при прочутото виенското колело "Лондонско око" на гражданите на Европейския съюз, които живеят в британската столица. Думите "Лондон е отворен" бяха произнесени на седем езика при пускането на фойерверките.

"Почитайки близките си отношения с Европа, когато посрещаме Нова година тази вечер, ние още веднъж ще покажем на света, че Лондон винаги ще бъде отворен", заяви по-рано Хан във Фейсбук. Часовникът на кулата "Биг Бен", който заради ремонт не бие от повече от година освен при специални поводи, прокънтя по случай Нова година.