НОВИНИ

Европа предлага и други прекрасни ски курорти извън Алпите

Освен Алпите Европа предлага още много възможности за ски туризъм с първокласни писти и отлични хотели. За семейства, за начинаещи или за скиори експерти - ето някои от неалпийските европейски ски дестинации, обобщени от ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
08:25, 26.10.2016
Чете се за: 01:33 мин.
Още
европа предлага прекрасни ски курорти извън алпите

Словакия: Татрите са рай за зимните спортове, като има върхове с височина над 2000 метра. Ясне Ниске Татри -Хопок разполага с 30 скилифта и влека и 40 км ски писти общо. По-малки ски градчета са Вратна, Кубинска хола и Ружомберок.

Норвегия: Скиорите не трябва да се опасяват, че ще липсва сняг в тази скандинавска страна. Те трябва да имат предвид ниските температури и късите дни.

Най-голямото и разнообразно място за ски е Трюсил - 67 писти и 31 лифта работят през ски сезона, който започва през ноември и приключва през април. Курортът е много подходящ за семейства. Децата на възраст до 7 години не плащат.

Хемседал е друг добър курорт за семейни пътувания, а ако искате да вкусите традицията, идете в Йейлу.

В Лилехамер, домакин на зимните олимпийски игри през 1994 година, почитателите на олимпиадите могат да потънат в олимпийската атмосфера.

Андора: Сгушена между Франция и Испания, Андора не е първото място, което ще изникне в съзнанието ви, когато обмисляте ски почивка. Страната обаче разполага с най-големите ски зони на Пиринеите.

Грандвалира предлага над 200 км ски писти, както и предоставя възможности на любителите на свободния ски стил. В Ел Тартер се провеждат различни събития и състезания, освен това има собствена фристайл академия, където любителите на фристайла могат да усъвършенстват уменията си в безопасна среда.

Испания: В най-южната част на Европа посетителите могат да се пускат по склоновете и да видят в същото време Африка. Сиера Невада в Андалусия е само на час път с кола от Средиземно море. Връх Велета с височина 3300 метра си заслужава посещението, тъй като пред скиорите ще се открие гледка към морето до мароканския бряг. Пистата Ел Агила е най-дългата в региона - около 6 км.

Полша: Закопане е известен с това, че всяка година се провежда кръг от световната купа по ски скотове.

Изборът на професионалистите е Каспрови Виерх, където пистите са с обща дължина 20 км.

Чехия: Спиндлерув млин е идеално място за семейства с деца. Намира се в най-високата чешка планина Кърконоше или Исполинските планини. Разполага с над 12 скилифта и влека и писти с обща дължина 25 километра. Макар че цените се повишиха през последните няколко години, Чехия все още е една от най-евтините опции за ски туризъм.

Сърбия: В Копаоник скиорите могат да ползват 23 лифтове и влекове, с които да стигнат височина от 200 метра, а пистите са с обща дължина 55 км. Направени са много инвестиции в инфраструктура през последните години, като са построени няколко нови лифта. Дневната лифт карта е около 30 евро.

България: Известна е като любимо място за лятна почивка, но България също е много популярна като дестинация за зимни спортове, отбелязва ДПА и дава за пример курортите Банско и Боровец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха под гаранция изпълнителния директор на ИАРА
Освободиха под гаранция изпълнителния директор на ИАРА
Пол Бийти спечели литературната награда Ман Букър
Пол Бийти спечели литературната награда "Ман Букър"