НОВИНИ

Миграционната политика - причина за разногласия между европейските страни

Политиката по миграцията застрашава европейското единство. Фалшива новина за край на партийния консервативен съюз в Германия заради спорове по миграцията, доведе до спад в курса на еврото. По време на австрийското председателство Италия ще представи свое предложение за реформа, обяви днес италианският премиер. Испания критикува проявите на национален егоизъм в Евросъюза. Папа Франциск призова страните-членки за промяна в мисленето за бежанците.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова Мартин Гицов
20:07, 15.06.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Баварската партия, която е в съюз с формацията на Меркел, побърза да опровергае фалшива новина в Туитър за край на партийното обединение. От няколко дни между канцлера и вътрешния министър Зеехофер, бивш баварски лидер, има разнобой по мигрантския въпрос. Меркел иска европейско решение, а той - да затвори границите за регистрирани в други държави от Съюза.

Компромис не се очертава. Социалдемократите, които са другата част от правителствената коалиция, отбелязаха че управлението на Германия не е епизод от сериала "Игра на тронове".

Андреа Налес, лидер на ГСДП: В най-лошия случай, едностранчиво решение би било немислимо и безсмислено. Според мен, поведението на баварската партия е неприемливо. Лидерът й се държи като бонзайска версия на Тръмп.

Италианският премиер Конте и френският президент Макрон са изяснили напълно възгледите си на среща в Париж. През последните дни и те си разменяха гневни реплики заради решението на кабинета в Рим да отпраща кораби на доброволчески организации със спасени мигранти.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Дълбоко вярвам, че на този въпрос не може да има национален отговор. Правилният е европейски, но той сега не е приспособен. А европейската солидарност липсваше, особено към Италия през последните години.
Джузепе Конте - премиер на Италия: Италия е твърдо против сегашните реформи на дъблинската система. Подготвяме наши предложения, които ще споделим с френските ни приятели и европейските партньори, така че да получат развитие по време на австрийското председателство.

Виена преговаря за изнесени мигрантски центрове със страни от Западните Балкани, където новодошлите да чакат отговор на молбите си за убежище. Проектът се подкрепя от Дания и Холандия. Белгийското правителство пък преговаря за изнесени центрове с Тунис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева​: ​Правим всичко възможно Македония да започне преговори за ЕС
Захариева​: ​Правим всичко възможно Македония да започне преговори за ЕС
​През 2019 г. от София до Слънчев бряг ще се пътува изцяло по магистрала
​През 2019 г. от София до Слънчев бряг ще се пътува изцяло по магистрала