НОВИНИ

Европа се готви за нов удар

Американският президент призова светът да се обедини срещу тероризма и увери, че САЩ могат и ще сразят "Ислямска държава". По-рано вицепрезидентът Байдън посети белгийското посолство във Вашингтон и обеща всякаква помощ за справяне с тероризма на властите в Брюксел.Холандската полиция вече ще патрулира с оръжие. Редица европейски страни въвеждат поетапно засилени мерки за сигурност. На този фон редица европейски експерти предупреждават, че нови нападения на Стария континент са само въпрос на време.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:50, 23.03.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Германия също няма да е пощадена в дългосрочен план, заявява пред пресата лидерът на най-големия полицейски синдикат в Германия, цитиран от "Дойче Веле". Той призовава към засилено сътрудничество и обмен на информация между службите в цяла Европа.

Властите в Бавария потвърдиха, че преди нападенията в Брюксел са арестували трима косовари на магистралата между Залцбург и Мюнхен по анонимен сигнал за подготвяно тежко престъпление.

Засега не е установена връзка с нападенията в Брюксел, но тримата са пътували с кола с белгийска регистрация и работят в белгийска строителна фирма. Носили са и 10 000 евро с обяснение, че парите са за закупуване на инструменти и кола.

Флориан Венцирл - прокурор на Мюнхен: Ако първоначалните ни подозрения се потвърдят, ще бъде издадена заповед за задържане, но разследването ни ще продължи със или без заповед.

Италия засили значително охраната по транспортните си възли преди католическия Великден.

Джеймс Мур - британец: Трябва да продължим с начина си на живот и да защитим ценностите си, но и да признаем, че живеем в опасен свят и да вземем всички необходими мерки за сигурността на хората.

При засилени мерки за сигурност премина и седмичното обръщение на папата.

Папа Франциск: Моля се и изразявам своята духовна близост към белгийския народ, на семействата на загиналите и всички ранени.Призовавам всички хора с добра воля: нека се обединим във всеобща присъда над тази мерзост, която причинява само смърт, терор и ужас. Обръщам се към всички да се молите и просите от Господ през тази Света седмица да утеши опечалените сърца и обърне сърцата на заслепените от жестокия фундаментализъм.

Австрия разполага допълнително полицаи за охрана на гари и обществения транспорт.

Ханс Петер Доскозил - министър на отбраната на Австрия: Австрия може да не е първата цел на подобно нападение, но опасността в Европа съществува и не можем да я пренебрегваме.

Политиците трябва да да са честни с британците, нападение ще има, заяви пред BBC бившият вътрешен министър на Кралството Лорд Рийд. Той заемаше поста малко преди нападенията в Лондон през юли 2005-та.

Според него заради ефективната работа на британските специални служби терористите сега ще се фокусират върху "меки мишени" като оживени обществени места и транспортната мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВКС ще гледа делото за убийството на 8-годишната Алекс
ВКС ще гледа делото за убийството на 8-годишната Алекс
Компютърът за незрящите - прозорец към света
Компютърът за незрящите - прозорец към света