НОВИНИ

Европа ще засилва икономическия си суверенитет

Иран поиска до няколко дни компанията Еърбъс да обяви дали ще продаде самолети на Техеран след излизането на Вашингтон от ядреното споразумение и подновяване на санкциите. Френският финансов министър обяви, че Франция и европейските й партньори ще внесат в Еврокомисията предложение, което ще позволи на Европа да защити по-добре икономическите си интереси.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:17, 11.05.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Американската администрация оттегля експортните лицензи за авиостроителни компании при сделки с Иран, а европейските производители силно зависят от американски компоненти и технологии. Техеран досега е внесъл 11 машини - три от Еърбъс и 8 от френско-италианската компания АТеЕр. Иран не е правил първи плащания за бъдещи доставки, посочи министърът на транспорта Абас Ахунди.

Под риск са ирански поръчки за над 38 милиарда долара от двете страни на океана. Само националният превозвач Иран Еър е поръчал 200 машини - 100 от Еърбъс, 80 от Боинг и 20 от АТеЕр. При всички се използват американски части. Не можем да продължаваме да страдаме от американските решения, Европа трябва да укрепи икономическия си суверенитет, заяви френският министър на финансите.

Брюно льо Мер - министър на финансите на Франция: Това включва подсилване на регламента от 1996-та година, който трябва да бъде допълнен и затегнат. Франция, заедно с други европейски партньори, се надява до няколко дни да представи пред Еврокомисията предложения в тази насока.

Излизането от споразумение, плод на 12-годишни усилия, гласувано единодушно от Съвета за сигурност, подкопава доверието в международния ред, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Трябва да признаем, че е налице сериозен инцидент, но той все още не е причина да се поставя под въпрос трансатлантическото партньорство.

По данни на Евросъюза в Иран инвестират 21 компании от пет европейски страни, включително Германия, Франция и Великобритания. Сред инвеститорите са Сименс, Тотал, Фолксваген и Еърбъс.

Евросъюзът е решен да запази споразумението с Иран, като голям дипломатически успех, заяви върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Във вторник в Брюксел тя ще приеме първите дипломати на Франция, Германия, Великобритания и Иран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС възлага на Министерския съвет да излезе с позиция за пакета за мобилност
НС възлага на Министерския съвет да излезе с позиция за "пакета за мобилност"
В „Още от деня“: Ген. Атанасов за новата дясна формация „Демократична България“
В „Още от деня“: Ген. Атанасов за новата дясна формация „Демократична България“