НОВИНИ

Европарите след 2021 г. ще се разпределят по-равномерно между общините

Заключителна конференция на Националното сдружение на общините за този мандат. Основните теми - съдбата на общинските болници, заплащането на здравните работници и намалено еврофинансиране за земеделските стопани за следващия програмен период.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:00, 28.06.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Еврофинансирането ще бъде разпределяно по-равномерно между общините през следващия програмен период след 2021 г. Това обяви вицепримиерът Томислав Дончев, който беше гост на заключителната за този мандат конференция на Националното сдружение на общините у нас.

Сред проблемите, които бяха поставени, беше съдбата на общинските болници, заплащането на здравните работници и намаленото еврофинансиране за земеделските стопани в следващият програмен период след 2021 г.

Закриването на отделения в болниците в Враца, Монтана и Видин ще бъде компенсирано с по-добре развита спешна помощ за връзки между отделните болници. Здравното министерство ще отдели 163 млн. лева. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на кмета на Борован.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Това всичкото го правим, наистина да стабилизираме финансовото състояние на тези болници, а не да закриваме болниците, не го правим, за да излязат хората да стачкуват под прозорците на този или онзи, че никой не се грижи за тях, обратно, правим го за да получават редовно заплатите си.

Ананиев беше категоричен, че крайната цел е не да има болници заради сградите, а заради хората и те да осигуряват качествено здравеопазване.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Аз съм длъжен да направя така че българските граждани да получат, качественото, пълното, ефективното лечение.

Други проблеми, които бяха засегнати на срещата на общините са хроничното недофинансиране, липсата на цялостна регионална политика, което спира инвестициите в цели региони, както и бъдещото еврофинансиране.

Вицепремиерът Томислав Дончев обеща, че през следващия период, разпределението на европарите ще бъде по-равномерно и ще се търси индивидуален подход.

Томислав Дончев, вицепримиер: Ако погледнете данните за БВП на глава от населението, в едни области примерно най-богатата, спрямо най-бедната, разликата е около пет пъти, което е много.

Една от секторите с намалено финансиране през следващия програмен период от 2021 до 2027 г. ще бъде земеделието.

Десислава Танева, министър на земеделието: Това е реалността, 15 % по-малко средства и то е за всички, като пак казвам нивото на неудовлетвореност при земеделските стопани е два пъти по-високо отколкото това на общините.

Министърът предложи общините сериозно да помислят варианти, в които и общините да имат финансово участие или да набожат тавани на плащанията, защото това би позволило изпълнението на повече проекти .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Македония ще стане член на Организацията за Черноморско сътрудничество
Северна Македония ще стане член на Организацията за Черноморско сътрудничество
Прокуратурата поиска отнемане на българското гражданство на четирима чужденци
Прокуратурата поиска отнемане на българското гражданство на четирима чужденци