Депутатите в Европейския парламент ще определят днес кой ще бъде наследникът на Мартин Шулц като председател на институцията. Досега са издигнали седем кандидатури, но номинации могат да бъдат правени или оттегляни преди всеки един тур освен последния. Кои са основните кандидати за поста - вижте в прякото включване на кореспондента на БНТ Десислава Апостолова.

Мандатът на председателя на ЕП е две години и половина. Дoсега, години наред двете най-големи групи в парламента - Европейската народна партия и Прогресивният алианс на социалистите и демократите си поделяха петгодишния мандат по силата на неформално споразумение. Миналата година социалистите решиха, че няма да спазят договорката с ЕНП и издигнаха свой кандидат за поста - италианеца Джани Питела. ЕНП отговори с друг италианец Антонио Таяни, който е бивш еврокомисар.

Другите групи в парламента също издигнаха кандидати. Либералите от АЛДЕ ще участват в надпреварата с лидера на парламентарната си група Ги Верхофстат, който е бивш премиер на Белгия. Европейските консерватори и реформатори издигат белгийката Хелга Стевенс, Зелените - Джийн Ламбърт от Великобритания, Европейската обединена левица - Елеонора Форенза от Италия и Европа на народите и свободата - Лауренцио Ребека от Румъния.

Гласуването за председател ще премине в четири тура. Кандидатът, който събере абсолютно мнозинство от подадените гласове, т.е. 50% плюс един глас, се обявява за победител.