НОВИНИ

Европейката комисия ще публикува Бяла книга за бъдещето на ЕС след Брекзит

Европейката комисия ще публикува утре Бяла книга за бъдещето на Евросъюза след напускането на Великобритания. Документът ще съдържа оценка за състоянието на съюза и ще представи възможни сценарии за бъдещето. Очаква се Бялата книга официално да лансира идеята за Европа на няколко скорости, заради различията между отделните държави.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:23, 28.02.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
европейката комисия публикува бяла книга бъдещето брекзит

"Всички държави в ЕС вървят в една посока, но не с една и съща скорост". Това каза преди дни заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той е поредният европейски политик, който подкрепя идеята за Европа на две скорости като възможност решаване на противоречията между отделните страни в ЕС.

На срещата в Малта премиерите на Белгия, Холандия и Люксембург първи излязоха с подобна позиция. В Бялата книга на Европейската комисия се очаква тази идея официално да бъде представена. Еврокомисарите ще заседават до късно днес вечерта, за да подготвят документа, който ще бъде обсъден на юбилейната среща на ЕС в края на март в Рим.

Маргаритис Схинас, говорител на комисията: "Разбира се, че може да се стои на балкона и да се коментира какво може или не може да се направи за Европейския съюз, но целта на Бялата книга е да не се стои на балкона, а всеки да слезе долу и да представи своята позиция по различните опции, които Комисията ще представи. След Рим ще започнем обществен дебат за различните опции за бъдещето на ЕС. Много се надяваме нашите лидери да започнат този дебат."

Лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания вече се разбраха да се срещнат на 6 март във Версай, за да обсъдят подробности около идеята за Европа на различни скорости. Полският външен министър коментира, че страната му е готова да организира подобни разговори с останалите държави от Централна и Източна Европа.

Как точно Европа ще се раздели и къде ще попадне България в новата архитектура на ЕС предстои да разберем утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравен медиатор работи с родители на деца от уязвими групи в Русе
Здравен медиатор работи с родители на деца от уязвими групи в Русе
Избори 2017: Петър Чобанов, ДПС
Избори 2017: Петър Чобанов, ДПС