Какви приоритети да защитава Европа за своите млади, сега решават самите те. Три дни в София заедно работиха над 250 души от 40 държави, които формулираха първите Европейски младежки цели.

Сред 11-те приоритета са качественото образование, заетостта и участието на младите във процесите на взимане на решение. Според премиера Борисов повече работа по тези цели имат Балканите. Той се включи в последния ден от дебатите и изрази задоволство, че в разговора за бъдещето на Европа участват и млади хора от Западните Балкани.

Бойко Борисов, министър-председател: Младите, кадърните, квалифицираните хора от Балканите отиват в развитите европейски държави, остава по-застарялото население, което по-трудно се квалифицира. Така конкурентоспособността на Балканите пада. Демографската криза ни смазва и действително ще останем "задния двор". Затова ние трябва всячески да помагаме, да настояваме, да поощряваме, да обучаваме, за да оставим младите хора да си стоят на Балканите.
© БТА

Премиерът подчерта, че България има много примери за хора под 30 години, които са част от управлението както на страната, така и на Евросъюза. След дискусиите министърът на младежта и спорта Красен Кралев изрази увереност, че София ще запази водещата си роля в разговорите за бъдещето на Европа и след края на българското председателство.

Красен Кралев, министър на младежта и спорта: За първи път реално на практика дадохме възможност на младите хора не само от ЕС, но и от Западните Балкани и от Източното партньорство, да участват в създаването и формулирането на младежките политики в следващите няколко години за Европа.
Тибор Наврачич, еврокомисар по образование, култура, младеж и спорт: Тази младежка конференция се провежда в точния момент. Еврокомисията ще приеме следващата Европейска стратегия за младежта през месец май.

Младите са ключът към решаването на демографската криза, обобщи премиерът Борисов и даде за пример на делегатите германския министър на отбраната, която има седем деца.

© БТА